Seintoren

Seintoren

Plaats: Almere Haven

Locatie: Havenhoofd 134

Maker: Leendert Boer

materiaal: beton, staal, glas

Jaar: 1958


Beschrijving:

In 1952 werden in het Amsterdam-Rijnkanaal de Prinses Irenesluizen gebouwd. Vlak na de sluizen kruist het kanaal, net buiten Wijk bij Duurstede, de rivier de Lek. In 1958 werd in opdracht van Rijkswaterstaat een radargebouw gebouwd naar ontwerp van weg- en waterbouwkundige Leendert Boer, als bedieningstoren voor scheepvaartbegeleiding bij de kruising van de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Dankzij de radar konden de verkeersleiders de scheepvaart in het volledige gebied monitoren en in goede banen leiden. Door verbeterde navigatiesystemen werd deze verkeerspost in 1993 vervangen door een nieuwe.

Almere Haven is het oudste gedeelte van Almere, de eerste woningen werden in november 1976 opgeleverd. In 1996 bestond Almere 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum werd de voormalige seintoren van Wijk bij Duurstede door Rijkswaterstaat aan Almere geschonken. De 120.000 kg zware seinpost werd op 1 december 1996 van zijn fundering getild. Twee dagen later begon het ponton van BTS onder begeleiding van de Spitsbergen aan zijn reis naar Almere Haven. De 7 m hoge toren zou op 4 december feestelijk op zijn tijdelijke plek aan de Sluiskade gehesen worden, maar de rechter in Zwolle hield de plaatsing tegen. Omwonenden vreesden overlast en schending van hun privacy en spanden een kortgeding aan. De rechter gaf hen gelijk. Op 3 december werd de torensleutel door Rijkswaterstaat aan het College van B & W van Almere overhandigd. De toren verdween in de opslag. B & W van Almere zochten een definitieve locatie. Na een wijziging van het bestemmingsplan werd de seintoren in maart 1998 op de landtong bij de jachthaven geplaatst. Wethouder Rita van Ling verrichtte de feestelijke openingshandeling door het laatste beton van de fundering te storten. De toren werd door Rederij Tisset, de beheerder van de jachthaven, voorzien van een radarinstallatie. De seintoren is het oudste bezit van de gemeente Almere. 

Jarenlang stond de seintoren leeg. Sinds 2019 is de toren als Bed en Breakfast Seintoren-Gooizicht in gebruik genomen. In mei 2022 werd de seintoren aangewezen als gemeentelijk monument. De Commissie Welstand en Erfgoed Almere noemde de toren een goed, hoogwaardig architectonisch vormgegeven voorbeeld van een radargebouw uit de jaren 1950. De ronde toren heeft een wit gepleisterde gevel. De deels uitkragende rondlopende raampartij met stalen kozijnen geven een 360 graden uitzicht. Het overstekende platte dak dient als luifel voor de rondom doorlopende balustrade. De radarinstallatie op het dak verwijst naar de functie van de toren. In het interieur is de oorspronkelijke wenteltrap nog aanwezig. De schakelkast waarmee de verkeersleiders ooit in Wijk bij Duurstede de schepen binnenhaalden is bij de verbouwing tot B&B verdwenen. 

Bronnen: Monumentenregister Almere; krantenbericht uit december 1996 (Wijkse courant?).