Messerschmit Bf 110

Messerschmit Bf 110
Messerschmit Bf 110

Plaats: Swifterbant

Locatie: Tarpanweg

Maker: Messerschmitt AG

materiaal: diverse materialen

Jaar: onbekend


Beschrijving:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stationeert de Luftwaffe, vanwege de strategische ligging, in Nederland vele jachtvliegtuigen om overdag en ’s nachts het luchtruim tegen de RAF te verdedigen. Op 31 oktober 1941 stijgt piloot Kepezynski of Kepczynski met zijn Messerschmitt Bf 110 van Nachtjagdgeschwader 2 (NJG2) en zijn boordmarconist op van vliegbasis Gilze-Rijen. Het toestel stort, om onbekende reden, ten westen van Lemmer neer in het IJsselmeer. De bemanning van de Messeschmitt overleeft de crash.

De Bf 110 was een tweemotorige jager die in eerste instantie bedoeld was als dagjager. Echter de Bf 110 was te zwaar en minder wendbaar dan de enkelmotorige jagers. Het toestel werd daarom ingezet als nachtjager omdat er makkelijk een radar ingebouwd kon worden.

Dezelfde dag stort om 23.50 uur, 6 km ten westen van Lemmer, de Bristol Blenheim Mk. IV met serienummer V5537 van No. 500 Squadron, in het IJsselmeer neer. Piloot, S/Ldr F.C. Phipps overleeft de crash niet. Het is niet duidelijk of er tussen deze twee ongelukken een verband bestaat.

In augustus 1962 zijn onderdelen van de Messerschmitt Bf 110 door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht aan de Tarpanweg bij Swifterbant geborgen.

Zie ook: crashroute paal 16

Laatste Update zaterdag, 03 oktober 2020