Stenen Kamp

Stenen Kamp
Stenen Kamp Stenen Kamp Stenen Kamp Stenen Kamp Stenen Kamp Stenen Kamp

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostvaardersdijk

Maker: J.S.O. Meffert

materiaal: baksteen

Jaar: 1952


Beschrijving:

Eind 1952 werd begonnen met de bouw van ‘het Stenen Kamp’, ontworpen door J. S. O. Meffert. Het zou een semi-permanent karakter krijgen met huizen met enkelsteensmuren. Het stenen barakkenkamp werd gebouwd op het werkeiland Lelystad midden in het IJsselmeer. Alle materialen moesten per boot worden aangevoerd. Daarom is gekozen voor halfsteens muren in blokverband. Het was een door-de-weeks- onderkomen voor bouwvakkers en dijkwerkers, die werkten aan de Knardijk, het gemaal en de sluis.

Het kamp bestond uit zes barakken waarvan elk was ingedeeld in zes units. Iedere unit bestond uit een gangetje met toilet, een zitkamer en daarachter een slaapzaal voor acht personen. De gebouwen werden verwarmd met een hete luchtverwarmingssysteem. Dit beviel de arbeiders helemaal niet. Zij wilden kachels waarom heen ze konden zitten en waarbij zij hun natte spullen konden drogen. De kachels werden een jaar later geplaatst. Naast de zes barakken was er een woning voor de kampbeheerder en een daarmee verbonden grote keuken en een kantoor. Op 28 september werd ‘het Stenen Kamp’in gebruik genomen. In 1956 werd het geheel gecompleteerd door een houten kantine, “het Stuurhuis”, als onderdak voor overheid, kerken en verenigingen. Naast de kantine kwam een stenen huis voor de kantine beheerder, een ziekenbarak en een pension voor ambtenaren van de Directie Wieringermeer" (Eerste Aanleg). De kleinschalige groepering van simpele gebouwen, hun semi-permanente en openbare karakter en het zuinig gebruik van bouwmaterialen hebben de sfeer uit de jaren vijftig behouden. De barakken zijn gerenoveerd en nu ingebruik als woningen.

Nog voordat met de bouw van Lelystad werd gestart was deze het voormalig werkeiland al te bereiken via de Knardijk vanuit Harderwijk. Hier vindt u een impressie van zo'n bezoek in 1963.

This text will be replaced by the JW Player

Maker: J. Weel, Lelystad