Junkers Ju-88 G-6 621792 *
Plaats: IJsselmeer
Locatie: nabij Stavoren
Maker: unkers Flugzeug- und Motorwerken
materiaal: diverse materialen
Jaar: na 1939
Beschrijving:
In de vroege ochtend van 4 maart 1945 voerde een troepenmacht van 456 Lancasters, Halifaxen en Mosquito's een luchtaanval uit op Kamen en Ladbergen nabij Dortmund. Tijdens de aanval gingen 7 toestellen verloren. Terwijl het Britse nachtelijk bombardement gaande was, stegen zo'n 200 nachtjagers van de Luftjagdesgeswader Gruppen van verschillende Duitse vliegvelden op. Zij moesten laag, onder het bereik van de Britse radar vliegend, de Noordzee oversteken en de Britten tijdens de landing boven hun basis hinderen. Dit was Operatie Gisela, de lang geplande geheime Duitse nachtjager-invasie tegen Britse bommenwerpers die na hun missie terugkwamen naar Engeland. Voor deze missie had de Luftwaffe naast Heinkel He 219 nachtjagers, 142 Ju-88G's van NJG2, NJG3 en NJG4 ingezet. 70 tot 80 bemanningen opereerden in verschillende golven boven de vliegvelden van Bomber Command in Norfolk, Suffolk, Lincolnshire en Yorkshire. Ze moesten 234 RAF-bommenwerpers onderscheppen die terugkeerden van een aanval op Kamen en nog eens 222 bommenwerpers die terugkeerden van een aanval op Ladbergen. Twintig bommenwerpers werden boven Engeland neergeschoten, waardoor het totale verlies van Bomber Commandos die nacht op 27 kwam, het zwaarste verlies in lange tijd. Vanuit het perspectief van de Luftwaffe was Operatie Gisella een succes, maar de operatie zou nooit op dezelfde schaal herhaald worden.
De Junker Ju-88 G-6 met werknummer 621792 en rompcode C3+DS was ook betrokken bij Operatie Gisela. Ze zouden die avond geen overwinning behalen. Het toestel met 4 bemanningsleden aan boord was opgestegen van het Duitse vliegveld Paderborn, gelegen in Noordrijn-Westfalen. Boven het IJsselmeer stortte de Ju-88 in de buurt van Stavoren in zee, na te zijn aangeschoten door eigen FLAK. Bron G.J. Zwanenburg, En Nooit was het Stil. Kroniek van een Luchtoorlog deel 2. De Junker Ju-88 G-6 behoorde tot 8./NJG4. De punt (.) staat in een Duitse getalafkorting voor 'de' (e) of 'ste' dus 8.=8e. Het (Arabische) cijfer vertegenwoordigde de Staffel dus 8./NJG4 is de 8e Staffel van Nachtjachtgeschwader 4.
Alle bemanningsleden van de Ju-88 G-6 met werknummer 621792 kwamen bij de crash in het IJsselmeer om het leven. De 28-jarige piloot Oblt. Wilhelm Paulus spoelde aan bij Hindeloopen en werd daar op het Protestantse kerkhof begraven. Het levenloze lichaam van 21-jarige waarnemer/navigator Ogfr. Alois Hörger spoelde op de dijk bij Urk aan. Zijn stoffelijk overschot werd op 5 mei 1945 als onbekende soldaat op de begraafplaats bij het Kerkje aan de Zee ter aarde besteld in graf 623. Het lichaam van 21-jarige radio-operator Ogefr. Ernst Hafels was op 5 mei 1945 aangespoeld bij Hindeloopen en werd daar begraven. Het lichaam van 20-jarige boordwerktuigkundige Ogfr. Heinrich Müller spoelde op de oostelijke oever van het IJsselmeer aan. Hij werd in Alkmaar begraven.
Het bergen van aangespoelde bemanningsleden van neergestorte vliegtuigen op de dijk bij Urk was de taak van de mannen van de luchtbescherming. De melding van een aangespoeld lijk kregen ze van de kantonniers Jurie van Eerde en Jan Koffeman. Op beide dijken moest gepatrouilleerd worden over een lengte van totaal 28 km, 14 kilometer in de richting van Kampen en 14 km in de richting van Lemmer. In een interview met het Urkerland van 27 april 2006 vertelde Rinke Oost, die zijn vader, aannemer en luchtwachter Roelof Tiede Oost regelmatig moest helpen bij het bergen van omgekomen vliegers: "Een keer betrof de berging een Duits soldaat in uniform. Een mof! 'Weet je hoe we het gaan doen' zei vader tegen Rinke. 'Net zo als anders', zei Rinke. 'Ja, maar nu gaan we het net doen alsof deze jongen zijn moeder erbij is. 'Eerbied ook voor deze Duitse jongen, waar een moeder verdriet over heeft. Een les van vader die Rinke niet licht vergeet. De Duitser werd op het kerkhof bij het Kerkje aan de Zee begraven en later herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn bij Venray."
Op verzoek van de Amerikanen werd in 1946 begonnen met het op één plaats in Nederland begraven en herbegraven van Duitse soldaten. In het Limburgse Ysselsteyn, enige kilometers ten zuidwesten van Venray, werd door de Nederlandse Gravendienst een Duitse ooslogsbegraafplaats aangelegd. Hier vonden ruim 31.500 Duitse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk hun laatste rustplaats. Ook Oblt. Wilhelm Paulus, Ogfr. Alois Hörger, Ogefr. Ernst Hafels en Ogfr. Heinrich Müller werden in 1946 op Ysselsteyn herbegraven in respectievelijk graf AT/7/162, AN-5-120, AQ-8-176 en AG-7-168. Het beheer van de begraafplaats werd in 1976 overgedragen aan Duitse Gravendienst.