Markering scheepswrakken

Markering scheepswrakken
Markering scheepswrakken Markering scheepswrakken

Plaats:

Locatie:

Maker:

materiaal: staal

Jaar: 2006


Beschrijving:

De paal op de foto staat aan de Schokkerringweg. Deze paal markeert een scheepswrak dat in 1948 ontdekt is. Van deze vondst is niets gedocumenteerd.

Om meer bekendheid te geven aan de geschiedenis van Flevoland zijn in 2006 een groot aantal scheepswrakken in het landschap gemarkeerd door een blauw-witte paal van drie meter hoog met een rood scheepje in top. Bij de ontginning van de Wieringermeer werden de aangetroffen scheepswrakken nog zonder nadere studie opgeruimd. Vanaf de inpoldering van de Noordoostpolder vond een cultuuromslag plaats. Men koos er toen voor om de oude geschiedenis van het gebied zelf te bewaren. Daar ligt de oorsprong van musea als Schokland, Ketelhaven, dat later opging in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nieuw Land Erfgoedcentrum.

In Noordoostpolder zijn zo'n 160 scheepswrakken opgegraven. Het eerste scheepswrak dat in de bodem van de Noordoostpolder gevonden is, was van een middeleeuwse kogge. Arbeiders die bezig waren met het graven van greppels voor het drainagestelsel vonden het wrak tijdens de Tweede Wereldoorlog in februari 1944 ten zuiden van Kuinre en ten oosten van Blokzijl op kavel NM107.

Kijk voor meer informatie over het gevonden scheepswrak aan de Schokkerring weg op MaSS