Voormalig beursgebouw
Plaats: Emmeloord
Locatie: Sportlaan
Maker: Directie Wieringermeer
materiaal: hout
Jaar: 1948
Beschrijving:
In 1943 werd vanuit de Wieringermeer een houten gebouw naar Dorp A overgebracht, zoals Emmeloord toen nog genoemd werd. Dit gebouw deed in eerste instantie dienst als kantine voor de polderwerkers, maar om aan de ontwikkeling van het verenigingsleven tegemoet te komen werd het al spoedig als Dorpshuis in gebruik genomen. Toen de Beursvereniging in 1948 werd opgericht ontstond de behoefte aan een gemeenschapscentrum. Na de Tweede Wereldoorlog was er groot een groot tekort aan geschoolde arbeiders en een gebrek aan bouwmaterialen. Omdat de Directie Wieringermeer niet verwachtte dat voor de bouw van een gemeenschapscentrum materiaal beschikbaar gesteld zou worden werd in België een houten magazijnkamer uit het gevangenenkamp in Brugge aangekocht, die als huisvesting gediend had voor collaborateurs. De loods werd gedemonteerd en de planken en binten werden naar Emmeloord overgebracht. Met dit materiaal werd door de technische dienst van de Directie Wieringermeer op De Deel een nieuw gebouw opgetrokken. Het tijdelijk café-restaurant annex beurszaal met beheerderswoning kwam eind 1948 gereed.
Het 7 m lange gebouw, met een oppervlakte van 80 m², had een schouwburg- en concertzaal met 500 zitplaatsen. Aan weerszijde van het toneel waren door het kunstzinnige echtpaar de Boer-Rijkmans wandschilderingen aangebracht. Op 9 februari 1949 werd café-restaurant-ontspanningslokaal 'De Beurs' door landdrost Sikke Smeding overgedragen aan de pachter, de Amstel Brouwerij. Als exploitant werd de heer M.H. Bekebrede aangesteld, de voormalige beheerder van kamp Emmeloord II. In het gastenboek van De Beurs schreef landdrost Smeding: "Dat dit nieuwe land moge groeien en bloeien dankzij de arbeidslust en de gemeenschapszin van zijn jonge bevolking". Het gemeenschapscentrum kostte destijds ƒ 105.000,-.
Op donderdag werd in het café-restaurant beurs gehouden. De belangstelling van de zijde van de handelaren uit alle delen van het land was zo groot dat de kooplieden iedere donderdag in grote getale naar Emmeloord kwamen. Al na een jaar was de beurs uit het beursgebouw gegroeid. Er werden plannen gemaakt voor een definitief beursgebouw. Op 16 januari 1953 werd de eerste paal geslagen voor een nieuw beurscomplex dat verrees op het terrein tussen De Deel en de Koningin Julianastraat en op 23 december 1953 werd geopend.
In februari 1949 kreeg IJsclub Emmeloord de beschikking over een gedeelte van kavel NG 107 ter grootte van ruim 25.000 m². Nadat 't Voorhuys in gebruik was genomen werd café-restaurant De Beurs gesloten. Toen de plannen voor een landbouwhuis aan De Deel in een vergevorderd stadium waren moest het leegstaande, oude beursgebouw wijken. Het houten gebouw werd door de Directie Wieringermeer aan de ijsvereniging geschonken en verplaatst naar de Sportlaan. Op 23 september 2005 is er brandgesticht bij het houten clubhuis. De schade bedroeg € 75.000,-. Een gedeelte van het historische gebouw werd door een bouwbedrijf afgebroken en opnieuw opgebouwd.
Bronnen: Driemaandelijks bericht betreffende de Zuiderzeewerken 1948; krantenarchief Delpher; Omroep Flevoland