Kruithuisje

Kruithuisje
Kruithuisje Kruithuisje Kruithuisje Kruithuisje Kruithuisje

Plaats: Blankenham

Locatie: Blokzijlerdijk

Maker:

materiaal: baksteen

Jaar: 1991


Beschrijving:

Aan de voet van de Blokzijlerdijk bij de Anne Ruardiekolk staat een replica van een kruithuisje uit de 19e eeuw. De kolk is een stille getuige van de stormrampen in de afgelopen eeuwen. Op 3 februari 1825 woedde een zware noordwesterstorm die gedurende 3 dagen de oostkust van de Zuiderzee teisterde. De storm viel samen met springtij en daardoor werden in de Zuiderzee waterstanden tot wel 2,50 m à 3,20 m boven N.A.P. bereikt. De Zuiderzeedijk bij Blankenham bezweek op 6 plaatsen en sloeg diepe gaten in de bodem. Het water in het achterliggende gebied steeg zo snel dat waarschuwingen amper effect hadden en vluchten nauwelijks mogelijk was, 16 van de 53 huizen werden weggevaagd en van de 280 inwoners verdronken er 28.

De 1,87 ha grootte Anne Ruardiekolk, die al tijdens de stormvloed van 16 op 17 oktober 1701 ontstond, dankt zijn naam aan een trieste geschiedenis. Anne Ruardij (1797-1896) was op 18 oktober 1822 getrouwd met Wichertjen Oost (1794-1825). Op 4 februari 1825 zaten Anne en zijn zwangere vrouw op de zolder van hun boerderij. De golven beukten zo hevig tegen het gebouw dat ze naar de naastgelegen hooimijt vluchtten. De boerderij verdween in de golven en Anne's achtergebleven moeder Hilligjen en zuster Femmigjen verdronken. Anne en Wichertjen dreven op de bovenkant van de hooimijt twee dagen rond voor ze in Sint Jansklooster gered werden. Op 13 september 1825 beviel Wichertjen van een dochter die naar haar vernoemd werd. Moeder Wichterjen stierf 9 dagen later op 31-jarige leeftijd in het kraambed.

Een kruithuisje werd in vroegere tijden gebouwd om kruit veilig en droog op te kunnen bergen. Het verdiepingsloze huisje diende als opslag voor het buskruit voor het hoogwaterkanon waarmee de bewoners werden gewaarschuwd voor dreigend hoogwater. Het is een bakstenen gebouwtje dat met rode dakpannen is belegd. Het kruithuisje heeft een bijzondere bouwconstructie. Het zadeldak ligt los en in de muren zitten grote ronde gaten. Bij een explosie kwam het dak omhoog en ontsnapte de lucht uit de gaten. Zo werd voorkomen dat het hele huisje opgeblazen werd.

In 1991 werd het kruithuisje volgens originele 19e eeuwse bouwtekening herbouwd omdat het oorspronkelijke huisje door één van de vele dijkdoorbraken was vernield. In het kruithuisje bevinden zich stormlampen, een kruitvat, kruitzakje en andere attributen die herinneren aan de overstroming van 1825. Het kruithuisje is een gemeentelijk monument.

Laatste Update woensdag, 02 januari 2019