Combinatiegebouw

Combinatiegebouw
Combinatiegebouw Combinatiegebouw Combinatiegebouw Combinatiegebouw Combinatiegebouw

Plaats: Zeewolde

Locatie: Kerkstraat 20-40

Architect: Sjoerd Soetens

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1990-1993


Beschrijving:

In opdracht van Ahold Vastgoed ontwierp de Amsterdamse architect Sjoerd Soetens het winkelpand van Albert Heijn aan de Kerkstraat. Het combinatiegebouw werd in 1990 - 1993 gebouwd in een vrolijke variant van het postmodernisme. Op de begane grond bevinden zich naast de supermarkt enkele kleinere winkels. Boven de winkels bevinden zich 8 appartementen.

Vrolijke kleuren en vormen kenmerken het werk van Soeters. De vier oplopende appartementendelen hebben een golvende schermgevel in de kleuren roze, groen, geel en blauw. Deze kleurschakering komt terug in de kleuren van de liggers die de winkelhal overspannen. Opvallend zijn ook de spiegels boven de liggers, die in plaats zijn gekomen van de lichtkoepels die in de supermarkt met kunstlicht niet gewenst zijn. De westgevel met lagen witte en donkere baksteen symboliseert een streepjescode en verwijst daarmee naar de functie van het gebouw. In juni 1992 opent Albert Heijn het nieuwe filiaal aan de Kerkstraat.

Architect

Sjoerd Soeters werd op 2 augustus 1947 te Nes op Ameland geboren. Van 1966 tot 1975 studeerde hij bouwkunde aan de Techhnische Hogeschool Eindhoven. Tijdens zijn studie werkt hij bij het architectenbureau van Wim Quist. Na zijn studie werkte Soeters bij architectenbureau VDL in Amsterdam. In 1979 richt hij, samen met zijn vrouw Merle Soeters-Stefels, een architectenbureau in Amsterdam op. In 1997 treedt Jos van Eldonk. Het bureau heet vanaf die tijd dan ook Soeters van Eldonk architecten.

In de periode tot begin jaren '90 van de twintigste eeuw hangt Soeters het postmodernisme aan en ontwerpt een aantal gebouwen met felle kleuren en uitbundige vormgeving. Het bekendste gebouw uit deze tijd is het Circustheater aan het Gasthuisplein in Zandvoort (1991). In de periode er na worden de door het bureau ontworpen gebouwen iets minder uitbundig en neemt stedenbouw ook een steeds belangrijker plaats in. De "klassieke stad" speelt hierin een grote rol, een voorbeeld hiervan is het Java-eiland in Amsterdam (1999).