Houtribsluizen

Houtribsluizen
Houtribsluizen Houtribsluizen Houtribsluizen Houtribsluizen Houtribsluizen Houtribsluizen Houtribsluizen Houtribsluizen

Plaats: Lelystad

Locatie: Houtribdijk

Architect: Piet Verhave

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1975


Beschrijving:

De Houtribsluizen zijn gebouwd naar een ontwerp van architect Piet Verhave van architectenbureau Verhave, Luyt, De Iongh & Slikker. Het sluizencomplex ligt in de Houtribdijk die het IJsselmeer van het Markermeer scheidt. Het complex bestaat uit twee schutsluizen en een spuisluis.

De schutsluizen zijn elk 190 meter lang en 18 meter breed. Zij zijn geschikt voor schepen tot 5.000 ton, en voor tweebaks duwvaart. De beweegbare bruggen liggen ongeveer zeven meter boven de gemiddelde waterstand en zijn basculebruggen. Een basculebrug is een beweegbare brug waarvan het brugdek open en dicht gaat door zich te draaien om een horizontale as. De basculekelder is aangebouwd aan de kolkwand, de zijkant van de sluiswand. Bediening van sluizen en bruggen gebeurt vanuit het hoge centraal geplaatste bedieningshuis.

De spuisluis bestaat uit 6 stalen hefdeuren en 7 heftorens. De betonnen heftorens, twee aan elk onderdeel, bestaan uit een gesloten buitenwand en een open binnenwand. Tussen de torens is een trap opgesteld die voert naar de machine ruimte in het bovenste gedeelte van de torens. Op deze hoogte zijn de torens gekoppeld, zodat er één machineruimte is ontstaan. De 6 sluizen zijn samen in staat maximaal 630 kubieke meter per seconde te spuien. Een spuisluis heeft doorgaans één paar smalle deuren, in tegenstelling tot een schutsluis, die op zijn minst twee paar bredere deuren heeft.

De schutsluizen, de spuisluis en de aangrenzende en tussenliggende terreinen zijn overbrugd voor het verkeer. De vaste overspanning bestaat uit een draagconstructie van vrij opgelegde, door dwarsliggers gekoppelde liggers van voorgespannen beton met een samenwerkend brugdek van gewapend beton als druklaag.

De Houtribsluizen zijn in 1975 in gebruik genomen.

Architect

Pieter Verhave is op 23 januari 1906 in Amsterdam geboren. Hij heeft in Amsterdam de MTS gevolgd. In 1935 treedt hij in dienst bij het bureau van architect  Dirk Roosenburg. In 1946 wordt Verhave samen met Jaap Luyt compagnon van Roosenburg en krijgt het bureau de naam architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt.

Piet Verhave overlijdt op 15 januari 1991, acht dagen voor zijn 85e verjaardag.

Laatste Update zondag, 02 februari 2014