Schilderingen elektriciteitshuisjes

Schilderingen elektriciteitshuisjes

Plaats: Almere Haven

Locatie: De Hoven

Kunstenaar: diverse makers

Materiaal: verf

Jaar: 2012 - 2015


Beschrijving:

De buurtnamen in Almere Haven verwijzen naar landschapselementen. Zo is een gouw een landstreek, een werf een bouwterrein, een meent een gemeenschappelijke weide, een mark een landgoed, een wierde een groningse vluchtheuvel, een griend een met rijshout begroeide landstrook langs het water en een hof een tuin.

Annemarie Westhoff stoorde zich aan de lelijke elektriciteitshuisjes in de wijk de Hoven en diende bij woningcorporatie Ymere een plan in om huisjes te beschilderen. Iedere twee jaar reikt Ymere de Betere Buurtprijs uit. In 2011 was het plan, met als doel de huisjes te verfraaien en daarmee de buurt een vrolijker aanzien te geven, één van de drie winnende projecten. Voor de verder uitwerking van het plan van Westhoff werd een coördinatiegroep in het leven geroepen waarin, naast de initiatiefneemster, ook een vertegenwoordiger van welzijnsinstelling de Schoor, woningcoorporatie Ymere, Activeringscentrum Kwintes en de Kunstlinie deelnamen. Het duurde even voordat de eigenaar van de elektriciteitshuisjes, energieleverancier Liander, akkoord ging met het beschilderen van de huisjes. 

De eerste twee huisjes werden begin oktober 2012 onthuld. Het eerste huisje op de Binnenhof werd kosteloos beschilderd door kunstenares Ruth Dankerlui. Manager gebiedsbeheer Gert Diepeveen van Ymere schroefde een bordje met haar naam op het huisje. Het tweede huisje, aan de Middenhof, is beschilderd door medewerkers van de Kunstlinie. Op 11 november 2014 werd een huisje onthuld dat door scholieren van de Meergronden versierd is met 'Almeers blauw'. Op 11 februari 2015 onthulden wethouder Henk Mulder en Olaf de Koning, gebiedsmanager van Haven aan de Middenhof het laatste in de serie beschilderde elektriciteitshuisjes. Het tropisch onderwatertafereel is een creatie van buurtbewoner en kunstenaar Job Roosen. Met de steun van woningcorporatie Ymere en de stichting KleurinCultuur, maar ook basisschool de Ark werden alle elektriciteitshuisjes in de Hoven van kunst voorzien.