Kerkcentrum Open Hof

Kerkcentrum Open Hof
Kerkcentrum Open Hof Kerkcentrum Open Hof Kerkcentrum Open Hof Kerkcentrum Open Hof Kerkcentrum Open Hof

Plaats: Dronten

Locatie: Copernicuslaan 1

Architect: W. van der Kuilen

materiaal: baksteen

Jaar: 1963-1965


Beschrijving:

Op 3 oktober 1963 werd de eerste paal gelagen voor de Hervormde Kerk in Dronten. Kerkcentrum Open Hof is ontworpen door architect W. van der Kuilen uit Amsterdam. De architect laat zien dat het traditionalisme geheel is losgelaten. Van der Kuilen was aanhanger van het Nieuwe Bouwen. Het kerkcomplex werd op 25 november 1965 officieel in gebruik genomen.

De kerkzaal is de hoogste bouwmassa en kan worden omgebouwd tot schouwburg. In de zaal bevindt zich achter een schuifwand een podium. In de westgevel van de kerkzaal zijn lange ramen aangebracht. Zij lopen van de grond tot een derde van de hoogte van de muur. Vlak onder de dakrand zit een band van smalle ramen. Het kerkcentrum heeft platte daken. In de kerkzaal is over de hele lengte van het midden het dak verlaagd. In de vrijkomende hogere zijdelen van het dak zijn ramen aangebracht voor een betere lichtinval. In de kerkzaal is een verlaagde vloer gemaakt. Het liturgisch centrum is verhoogd. Achter de avondmaalstafel bevinden zich een baksteen- en glas-applicatie van Doortje Tuynman.

De nevenruimten hebben in vergelijking met de kerkzaal veel ramen.

Het kerkcentrum heeft een 30 meter hoge, vrijstaande  kerktoren die bekroond wordt met een windwijzer. De toren heeft een vierkante grondvorm en is geheel gesloten, op een kleine opening voor de klok na. De gevels en de toren zijn van donkere Groninger steen. Het platte dak is met grind bedekt.

Architect

Architect Wouter van der Kuilen (1932-2003) is een aanhanger van het Nieuwe Bouwen. Verspringende wanden en de toepassing van rechthoeken en vierkanten zijn typerend voor deze stroming. Kenmerkend voor de ontwerpstijl van Van der Kuilen zijn in elkaar geschoven kubistische volumes voorzien van platte daken met forse dakrand. Van der Kuilen heeft veel hervormde kerken ontworpen, onder andere in Nagele (1960), het Open Hof in Dronten (1965) en de Voorhof in Emmen (1965).

Van der Kuilen maakte van 1954 tot 1961 deel uit van een architectenbureau in de vorm van een maatschap, die in 1945 was opgericht door de architecten Christiaan H. Nielsen en Joop Spruit. Het werk van architectenbureau Nielsen, Spruit en van der Kuilen bestond voornamelijk uit kerkbouw en woningbouwcomplexen. Interessant is dat hij samen met Nielsen en Spruit geen hervormde maar gereformeerde kerken ontwierp o.a in Amsterdam (1955), Bussum (1956), Heemstede (1957) en Leiden (1961) en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, De Rank in Emmeloord (1959) en in Nagele (1961). Architectenbureau Nielsen, Spruit en van der Kuilen was betrokken bij de uitvoering van het stedenbouwkundigplan van Hoorn-Noord. Het schoolgebouw van de voormalige ULO en de maisonette woningen aan de Liornestraat waren van de hand van Van der Kuilen.

Laatste Update donderdag, 02 januari 2020