De Voorhof

De Voorhof
De Voorhof De Voorhof De Voorhof De Voorhof De Voorhof

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Akkerhof 3

Architect: E.M. Fontein

materiaal: baksteen

Jaar: 1966 - 1967


Beschrijving:

In Biddinghuizen werd begin 1966 door de hervormden en de gereformeerden kerk besloten om één kerkcomplex te bouwen.

Op 13 september 1966 werd de eerste paal voor het door architect E.M. Fontein ontworpen kerkcentrum de grond in. Vijftien maanden later vond, op 13 december 1967, de officiële opening van het protestantse kerkcentrum plaats.

De daken van De Voorhof in Biddinghuizen lopen schuin, die van de nevenruimten (bijgebouwen) recht. Zo wordt de functie aangegeven aan de buitenkant.  De rooms-katholieke parochie besloot geen eigen kerk te bouwen, maar samen met de hervormde en gereformeerde kerk het kerkcentrum 'de Voorhof' te gaan beheren. Tijdens een oecumenische plechtigheid wordt op 17 december 1969 de eerste paal voor de uitbreiding geslagen. Op 19 december 1970 werd de katholieke Kerkzaal in gebruik genomen. De protestantse en katholieke kerkzaal vormen een hoek met elkaar. Ze hebben alle twee een aflopend , maar in het dak van de protestantse zaal zit een knik, waardoor het dak vervolgens weer oploopt.

In 'de Voorhof' is veel ruimte voor nevenactiviteiten.

De toren heeft een vierkante grondvorm en staat midden voor de protestantse kerkzaal. De gevels zijn van donkerpaarse baksteen, de vensters en deuren van afzelia-hout en het dak is afgedekt met ruberoid.

Boven de ingang van de protestantse kerk bevindt zich het reliëf 'De Wijnstok' van René Karrer. In de muur van de protestantse kerkzaal zit een glas-applicatie, 'Levensboom', gemaakt door de Lelystadse kunstenaar Alfred van Werven. Verder bevinden zich in de kerk het wandkleed 'de Kruisiging' van Henk Splinter en een schildering op een schuifwand van architect E.M. Fontein.

Architect

Eric Maarten Fontein is op 18 juni 1932 in Amsterdam geboren. Vanaf ongeveer 1964 werkte hij in een maatschap met architect Willem Bert Ouëndag (1899-1967) en van 1968 - 1975 assosieerde hij zich met architect Henri Tino Zwiers (1900-1992).

Architect Fontein ziet de kerk niet alleen als ruimte voor erediensten, maar ook als gemeenschapscentrum. Daarom besteedt hij altijd veel aandacht aan de nevenruimten. Geslotenheid en soberheid zijn twee kernbegrippen bij de ontwerpen van Fontein.

Fontein ontwierp o.a. Kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen (1964), Kerkcentrum De Ontmoeting in Emmeloord (1970) en 't Lichtschip in Lelystad (1981).

Laatste Update woensdag, 07 juli 2010