R.K. kerk Verrijzenis des Heren

R.K. kerk Verrijzenis des Heren

Plaats: Espel

Locatie: Noorderrand 34

Architect: Jan Strik

materiaal: baksteen, beton, glas, staal, koper

Jaar: 1960-1961


Beschrijving:

Toen de Noordoostpolder werd ingericht was de invloed van kerk en godsdienst binnen het gehele maatschappelijke en sociale leven nog bijzonder groot. In ieder dorp werd zowel een protestantse-, een gereformeerde- als een rooms-katholieke kerk gepland. Espel is het eerste dorp in de polder waar van de plannen werd afgeweken. De protestanten en hervormden bouwde samen een kerkcentrum.

De rooms-katholieke kerk Verrijzenis des Heren werd in 1960-1961 gebouwd door de fa. Steneke & Zoon uit St. Nicolaasga naar een ontwerp van architect Jan Strik. Strik was van mening dat de liturgie van zijn tijd nieuwe eisen stelde aan de ruimte in een kerk, en dat een architect daarom moest streven naar een eigentijdse ontwerp. De kerk Verrijzenis des Heren kenmerkt zich door zijn moderne en zakelijke uiterlijk. Het kerkgebouw bestaat uit een kerkzaal en bijruimten met plat dak. In het gebouw werden nieuwe materialen en constructies toegepast in combinatie met traditionele materialen, dit wordt de shake-hands architectuur genoemd.

De kerkganger gaat onder een strakke, betonnen klokkestoel door naar het kerkgebouw. Door de lage toegangspoort betreedt de kerkganger via een portaal een binnenhof. Rondom het binnenhof de parochiezaal, de pastorie en rechts de kerkzaal. De kerkzaal heeft een opvallend met koper gedekt a-symmetrisch zadeldak, dat zijn hoogste punt heeft boven het altaar en priesterkoor. De ruimte onder het dak is ingevuld met glas waardoor de kerkzaal zeer licht is. Het gebouw heeft een stalen skelet, in de kerkzaal zijn geen ondersteunende kolommen die het zicht op het liturgisch centrum kunnen ontnemen. De gevels zijn opgetrokken in geelgrijze baksteen in wild verband. 

Priester-kunstenaar Jan de Kort (1924 - 2017), Norbertijn van De Essenburgh in Hiierden, maakte 14 kruiswegstaties in mozaiëk, die het lijdensverhaal van Christus vanaf zijn veroordeling door de Romeinse procurator Pontius Pilatus tot zijn begrafenis uitbeelden. De Kort voegde de verrijzenis van Jezus als 15e statie aan de traditionele thema's toe. 

De parochies Espel, Nagele en Tollebeek werden in 1998 samengevoegd. De kruiswegstatie verhuisde mee naar de H. Hubertuskerk in Tollebeek. De kerk Verrijzenis des Heren is per januari 1999 buiten gebruik gesteld en verkocht. Het gebouw is tot 2016 in gebruik geweest als woning/atelier.

Architect

Jan Strik werd op 24 maart 1912 in Nuenen geboren. Na 1945 startte hij zijn eigen architectenbureau en werkte aanvankelijk vanuit Mill maar na een verhuizing vanuit Boxtel. Strik was architect en ontwierp in de wederopbouwperiode na de Tweede Oorlog vooral veel kerken. In eerste instantie paste hij daarbij de principes van de Bossche School toe. Tijdens een studiereis halverwege de jaren vijftig naar kerken in Duitsland en Zwitserland maakte hij kennis met de mogelijkheden van staal en beton. Na deze reis ontwierp Strik geen traditionele kerken meer die gebaseerd waren op de plattegrond van een basilica, maar werden zijn ontwerpen modernistischer. Architect Struik ontwierp in de jaren vijftig en begin jaren zestig rooms-katholieke kerken in Someren-eind, Middelrode, Overloon, Boxtel, Eindhoven, Uden, Tilburg, Bergeyk, Meerveldhoven, Nijmegen en Espel. Zijn ontwerp van de H.H. Theobaldus en Antonius van Padua kerk in Overloon is de status van rijksmonument toegewezen. Ook de jongensschool Pius X in Gemert, het St. Annaziekenhuis in Oss en de Sterrenberg Pro Persona in Nijmegen zijn van de hand van Strik. Jan Strik overleed op 7 maart 1992 in Boxtel.

 

Laatste Update zondag, 17 september 2017