Balgstuw Ramspol

Balgstuw Ramspol
Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol Balgstuw Ramspol

Plaats: Ens

Locatie: Balgweg 1

Architect: Moshé Zwart, Rein Jansma

materiaal: diverse materialen

Jaar: 2002


Beschrijving:

De voormalige minister van Verkeer en Waterstaat, Annemarie Jorritsma gaf op 15 januari 1998 het officiële startsein voor de bouw van de balgstuw bij Ramspol, tussen Kampen en de Noordoostpolder, die eind 2002 in werking is gesteld. Een stuw is een bouwkundig kunstwerk dat als doel heeft water op te stuwen. Deze stuw is echter niet bedoeld om het water op te stuwen, maar wordt ingezet als keersluis om juist te voorkomen dat bij westenwinden het IJsselmeerwater in het Zwarte Meer wordt opgestuwd.

In normale toestand ligt de kering op de waterbodem op 4,65 m onder NAP. Bij hoog water en ook nog aanhoudende harde noordwesterstorm wordt het water vanuit het IJsselmeer opgestuwd in het Ketelmeer. Als de waterstand snel stijgt tot 0,50 m boven NAP blaast de balgstuw zich automatisch op. Om te voorkomen dat de bewoners in de plaatsen rond het Zwarte Meer natte voeten krijgen, wordt de stuw in één uur tijd gevuld met 3,5 miljoen liter water en 3,5 miljoen liter lucht, waardoor een dijk van 8 meter hoog en 13 meter breed ontstaat. De stormvloedkering is de grootste balgstuw ter wereld en bestaat uit drie balgen van elk 80 meter lang. Deze balgen of ballonnen zijn door de firma Bridgestone uit Japan gemaakt van 1,6 cm dik flexibel doek van rubber met een nylonvezel. 

Aan de uiteinden van de waterkering zijn twee bijna identieke dienstgebouwen geplaatst die ontworpen zijn door de architecten Moshé Zwarts en Rein Jansma. Kenmerkend zijn vijf kegelvormig gebogen kappen van roestvast staal die in elkaar schuiven. De vorm van de kappen volgt de vorm van de balg in opgeblazen toestand. De kapvormen worden naar het water toe steeds groter zodat het gebouw zich opent naar het uitzicht. De kopse kant van de gebouwen zijn aan de waterzijde transparant. Aan de zijde van de dijk zijn ze gesloten. Ter bescherming zijn over de aanhechtingsdelen van de balg op de landhoofden schaalvormige betonnen kappen geplaatst.

De balgstuw Ramspol is één van de vijf stormvloedkeringen in Nederland. De waterkering wordt ieder jaar op de eerste dinsdag van september opgeblazen om de balgstuw te kunnen testen. Tijdens deze jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat een inspectie uit van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de drie balgen gemeten.

Architecten

Prof. ir. Moshé Zwarts is op 27 augustus 1937 geboren. Hij studeerde van 1955 – 1963 aan de Thechnische Universiteit in Delft. Eind jaren zestig was hij na zijn afstuderen een korte tijd als architect actief, daarna wijdde hij zich aan het hoogleraarschap in Delft en Eindhoven. In 1990 ging het toch weer kriebelen en begon hij met Rein Jansma bureau Zwarts & Jansma Architecten. Het ontwerpproces bij Zwarts & Jansma verloopt heel rationeel, met (al sinds de jaren tachtig) als consequente factor daarin het gebruik van de computer als ontwerpmiddel. Op 1 juli 2009 treedt hij terug uit het bestuur van Zwarts & Jansma Architecten.

Rein Jansma studeerde biologie voordat hij in Delft een korte architectuurstudie deed. Sinds 1990 werkt hij samen met architect Moshé Zwart. Deze samenwerking is voortgekomen uit een bovenmatige mathematische interesse, een fascinatie voor techniek, en plezier in ontwerpen.

Laatste Update woensdag, 12 oktober 2016