Saalicon

Saalicon

Plaats: Creil

Locatie: Graaf Florisstraat 51

Architect: Hendriks, v.d Sluys & v.d. Bosch

materiaal: baksteen, pannen, beton, glas

Jaar: 1957-1958


Beschrijving:

In 1953 werd begonnen met de bouw het dorp Creil. Een jaar later werd in Creil een katholieke parochie gesticht die vernoemd is naar de heilige St. Nicolaas, de beschermer van de zeelieden. Het parochiebestuur gaf de architecten J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys & L.A. van der Bosch opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. In 1957 - 1958 werd de R.K. St. Nicolaaskerk gebouwd door de Firma H. Mokveld uit Hilversum en op 13 oktober 1958 ingezegend door de bisschop van Groningen, mgr. P.A. Nieman. Het opvallende gebouw in de vorm van een stolpboerderij, een vierkant kerkgebouw met een piramidevormig dak, kreeg een ondergeschikte plaatsing aan de dorpsbrink. Het piramidedak met vier driehoekige schilden, springt in op de muren waardoor een brede richel vrij komt te liggen. De pastorie heeft een zadeldak en het ingangsportaal en de tussenliggende gebouwen hebben een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit bronskleurige baksteen. De daken zijn gedekt met Romaanse zwarte pannen, keramische dakpannen die gekenmerkt worden door een grote golving en relatief klein plat vlak.

Naast de kerkzaal staat een kleine vrijstaande klokkentoren met ronde voet en daarop een witte open constructie met daarin een 572 kg zware bronzen luidklok die in 1958 gegoten is door Koninklijke Klokkengieter Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel. De betonnen klokkenstoel is boven de uitstekende doopkapel aangebracht.

De bevolkingsgroei in de Noordoostpolder bleef achter bij de verwachtingen. Daarom is de parochie H. Nicolaas in 1991 samengevoegd met die van de H. Ludgerus te Bant en die van de H. Servatius te Rutten tot de parochie "De Goede Herder". In 2001 zijn de kerkgebouwen van Bant en Creil afgestoten. De voormalige St. Nicolaaskerk werd eind 2004 omgebouwd tot een modern Zorg- en Welzijnscentrum dat de naam Saalicon kreeg een een afgeleide van Nicolaas. Woningbouwvereniging Mercatus, de nieuwe eigenaar, ging met de kerk aan de slag en bouwde er een verdieping in. De binnenzijde is grondig verbouwd. De glas-in-lood-ramen van de voormalige kerk zijn in de wachtkamer geplaatst. Maar ook andere elementen uit de kerk, zoals het drieluik van St. Nicolaas, een wijwaterbakje, tegels met kruisteken, het hek naar de Ruimte voor Stilte, een icoon van Madonna en de plaquette van de eerste steenlegging zijn in het Saalicon terug te vinden. Rudolf Holleman maakte in de Ruimte voor Stilte een bijzondere plafondschildering. In de stilteruimte komt het zonlicht via een lichtkoepel naar binnen. Rond de lichtkoepel schilderde Holleman het schilderij 'Grote Reis' dat de oerkracht van de zon verbeeldt. Op de buitenpanelen heeft hij de twaalf sterrenbeelden symbolisch weergegeven. Bron: Saalicon.

De luidklok die in de toren naast de voormalige kerk hing is verplaatst naar de klokkenstoel op de begraafplaats aan de Koning Radboudlaan. Het kunstenmakercollectief Creil maakte voor in de lege klokkentoren een roestvrijstalen kunstwerk van een kraanvogel.

Architecten

Johannes Petrus Leonardus (Jan) Hendriks werd op 27 augustus 1895 in Rotterdam geboren. Na de Ambachtsschool volgde Jan Hendriks de avond- en dagcursus van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen en werkte bij de architecten Buskens en Meischke & Schmidt.

In 1924 won J.P.L. Hendriks de Prix de Rome voor de Schone Bouwkunst, de oudste en meest genereuze prijs voor talentvolle kunstenaars en architecten in Nederland. Van de gewonnen studiebeurs ging hij samen met zijn vriend Wim N. van der Sluys (1897 - 1972) op studiereis in Zuid-Duitsland en Italië. Teruggekeerd in Rotterdam begon Hendriks in zijn woonhuis een eigen architectenpraktijk. Vanaf 1928 begonnen de grote opdrachten te komen: kerken, winkels, scholen, woningen. In 1939 vormde Hendriks samen met zijn vriend Van der Sluys en zijn zwager Lex A. van den Bosch (1908 - 2002) een architectenmaatschap. Het architectenbureau Hendriks, Van der Sluys & Van den Bosch realiseerde na de oorlog vele gebouwen in Rotterdam. Het werk van het bureau evalueert meer en meer van traditionalistische katholieke baksteenarchitectuur naar een verzorgd modernisme.

Jan Hendriks overleed op 8 augustus 1975 op 79-jarige leeftijd in Rotterdam

Laatste Update zondag, 30 december 2018