Hervormde kerk

Hervormde kerk

Plaats: Bant

Locatie: Lange Omgang

Architect: C. Wegener Sleeswijk, S.J.S. Wicher

materiaal: baksteen, dakpannen, glas

Jaar: 1959


Beschrijving:

In 1959 werd de Hervormde kerk in Bant gebouwd naar een ontwerp van Prof. Ir. C. Wegener Sleeswijk en zijn compagnon Ir. S.J.S. Wichers. De kerk omvat onder één zadeldak een kerkzaal met ziende kap, een kap waarbij de dakconstructie vanuit de eronder liggende gebruiksruimte zichtbaar is, en een gemeentezaal met daarboven een bijzaal en een jeugdzaal. De architectuur van de kerk is relatief eenvoudig en is beïnvloed door de Scandinavische bouwstijl. De detaillering en materialisering zijn sober van karakter. Het gebouw is geïnspireerd op de landbouwschuren bij boerenbedrijven in de polder. De kerkzaal heeft een vierkante grondvorm en bevindt zich op de begane grond. De gevels zijn opgetrokken uit donkerrode baksteen. Het steil oplopend zadeldak is gedekt met rode pannen. De voorgevel heeft een regelmatige raamverdeling en als decoratief element een steunbeer. De kerk heeft een dakruiter in de vorm van twee rookkanalen met daartussen een luidklok van de firma Concordia uit Midwolda. Bron: Kerkopbouw en kerkbouw in de IJsselmeerpolders.

In de jaren vijftig zijn in Bant drie kerken gebouwd. In 2004 fuseerde de Gereformeerde Kerk met de Ned. Hervormde gemeente tot SoW-gemeeente en namen hun intrede in de voormalige Katholieke kerk. De kerkgebouwen van de Gereformeerde kerk en de Hervormde gemeente werden verkocht. In tegenstelling met de Rooms-katholieke en Gereformeerde kerk heeft de voormalige Hervormde kerk een secundaire plaatsing, zijdelings aan de brink.

Architecten

Cornelis Wegener Sleeswijk geboren op 28 mei 1909 in Lemsterland, is een Nederlandse architect en hoogleraar aan de Technische Universiteit in Delft. Hij bouwt enkele monumentale panden zoals in 1951 de Jaarbeurshal in Utrecht. Daarnaast ontwerpt hij woonhuizen, kerken en scholen waarbij hij regelmatig samenwerkt met S.J.S. Wichers (1919-1993). Met z'n tweeën ontwierpen zij onder andere het gemeentehuis in Bussum (1961), schouwburg de Nieuwe Doelen in Gorrichem (1961), de aula op begraafplaats Driehuis-Westerveld (1963), het Post-en telegraafkantoor in Drachten (1974) en kantoorgebouw Caltex in Den Haag (1957). Dit laatste gebouw was een experiment met beton. Wegener Sleeswijk is ook bekend geworden door de restauratie van het Koninklijk Paleis, de Oude en Nieuwe Kerk in Amsterdam en de restauratie van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.
 
Cornelis Wegener Sleeswijk overlijdt op 26 december 1991 op 82-jarige leeftijd in Amsterdam.

 

Laatste Update dinsdag, 20 december 2016