Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

21-12-2016

Nieuw kunstwerk van Willem Hoogeveen leert mensen een lesje


Categorie: Kunst
Langs de Steenwijkerweg bij Marknesse heeft kunstenaar Willem Hoogeveen het kunstwerk 'de mussen' geplaatst. Het kunstwerk bestaat uit 7 mussen. “Tjelp tjelp -tjelp tjelp tjelp”, praten mussen tegen elkaar op de akker. De tekst is afkomstig van het gedicht 'De Mus' (1949) van Jan Hanlo. Willem Hoogeveen vraagt met zijn kunstwerk meer aandacht voor de miscommunicatie tussen mensen, zowel op offline als online gebied. We twitteren wat af en dat loopt vaak uit op scheldpartijen. Achteraf blijkt nogal eens dat het zo niet bedoeld zou zijn. Als het de mussen niet zint maken ze dat zeker duidelijk ook soms fel. Maar zij doen dit niet onder de gordel. Ze leren ons een lesje in hoe om te gaan met elkaar. Het is gezellig daar op de akker. Hoelang het kunstwerk 'mussen' op de akker aan de Steenwijkerweg blijft staan is niet bekend. Bron Luister 527.

Nieuws

Pagina 1 van 79  > >>

11 maart 2024
Categorie: Kunst
Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling. Kijk voor het hele artikel op Omroep Flevoland.
18 oktober 2023
Categorie: Kunst
Op 18 oktober 2023 heeft een aannemer het kunstwerk 'Kubische Fossielen' van de Haarlemse kunstenaar Sjoerd Buisman gesloopt. Met een graafmachine en sloophamer werd het kunstwerk in stukken gehakt. In december 2022 besloot de gemeente Noordoostpolder dat het kunstwerk moest verdwijnen omdat het niet meer voldeen aan de moderne veiligheidseisen. Buisman verzette zich tegen tegen aanpassingen aan het ontwerp en kreeg tot september 2022 de tijd om een opslag voor het kunstwerk te zoeken. Dat is hem niet gelukt. Na 31 jaar het Harmen Visserplein te hebben gesierd verdwijnt het monumentale kunstwerk uit de openbare ruimte en kan er weer een nieuw item toegevoegd worden aan de indrukwekkende lijst van verdwenen kunst in Emmeloord.
15 oktober 2023
Categorie: Erfgoed

In de Noordoostpolder worden binnen afzienbare tijd elf nieuwe crashpalen geplaatst om plekken te markeren waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigongelukken en noodlandingen zijn geweest. De elf nieuwe locaties kwamen aan het licht door onderzoek van de inmiddels overleden Teunis Schuurman. Volgens Schuurmans lagen op nog acht plekken in Noordoostpolder vliegtuigwrakken. Ook zijn op drie plaatsen paramilitairen omgekomen of geland zonder dat daar een markeringspaal voor is geplaatst. De gemeente Noordoostpolder en Canon De Noordoostpolder onderschrijven zijn conclusies. De gemeente heeft de nieuwe palen inmiddels besteld. Wanneer ze precies geplaatst worden is nog niet duidelijk.