Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

18-09-2014

Onderzoek naar conditie van scheepswrakken


De provincie Flevoland gaat onderzoeken hoe het gesteld is met de conditie van zo'n twintig scheepswrakken in de Flevolandse bodem. Hiervoor wordt een bedrag van bijna 25.000 euro beschikbaar gesteld. 

 

Categorie: Erfgoed

Het gaat om een booronderzoek en concentreert zich vooral op de bodem waarin de wrakken liggen. Er wordt gekeken tot op welke diepte de scheepswrakken zonder achteruitgang bewaard kunnen blijven en vanaf welke diepte de schepen worden aangetast.

Na het onderzoek wordt een advies opgesteld om sommige wraklocaties beter in de gaten te houden of om beschermende maatregelen te nemen. 

bron: Omroep Flevoland

Nieuws

Pagina 1 van 79  > >>

8 april 2024
Categorie: Erfgoed
In december 2023 werd De Goede Rede, het eerste kercentrum van Almere, aangewezen als gemeentelijk monument. Op 6 april 2024 werd het kerkcentrum officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde cultuurwethouder Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. Het markante gebouw is één van de iconen uit de pionierstijd en het vierde monument van Almere. De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in de periode 1970-1980.
29 maart 2024
Categorie: Erfgoed
Op 17 december 1942 stortte niet ver van Urk de Lancaster ED333 in de Noordoostpolder neer. Omdat de craslocatie zich in de buurt van de nieuwste Urker woonwijk bevindt heeft de gemeenteraad van Urk het college van B en W gevraagd een straat in de Zeeheldenwijk te vernoemen naar de Canadeese piloot van de bommenwerper, F/O Samuel Lorne McBurney. Bij de crash kwamen alle 7 bemanningsleden om het leven. Omdat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal van de inzittenden van de Lancaster heeft een plaatselijk kunstenaar in opdracht van de gemeente een eerste ontwerp gemaakt voor een herdenkingsmonument dat bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee moet komen. Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal.
11 maart 2024
Categorie: Kunst
Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling. Kijk voor het hele artikel op Omroep Flevoland.