Nieuws

20 juni 2023
Categorie: Herinneringsmonumenten

In de nacht van 18 op 19 juni 2023 zijn in boswachterij Roggebotzand vijfenzestig glaspanelen kapot geslagen. Slecht twee panelen bleven gespaard. Op de glazen herdenkingsplaten stonden de namen van duizenden mensen die aan kanker zijn overleden. Het Koningin Wilhelminabos werd in 2000 aangeboden door Staatsbosbeheer en de Stichting Nationale Boomfeestdag aan de toen 50-jarige KWF kankerbestrijding. Tot 2013 werden door nabestaanden in totaal 25.000 gedenkbomen in het bos geplant. 

25 april 2023
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 24 april 2023 werd aan de Pilotenweg bij Espel het opgeknapte monument onthuld dat op 15 oktober 1952 was opgericht ter nagedachtenis aan de eerste Nederlandse landbouwvlieger A.W. Hamming die op 5 juli 1950 bij het uitoefenen van zijn werk nabij deze plek om het leven kwam. Het monument was de laatste jaren in verval geraakt. Het was scheefgezakt en één van de twee aangebrachte bronzen plaquettes was al jaren geleden verdwenen. Op verzoek van de familie heeft de gemeente Noordoostpolder het monument nu opgeknapt. De verdwenen plaquette is opnieuw gemaakt door de zoon van Eric de Lyon, de kunstenaar die destijds het monument ontworpen heeft. Bron: Omroep Flevoland 

 

19 september 2021
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.

16 januari 2020
Categorie: Herinneringsmonumenten

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Levenslicht bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland, die dankzij ultraviolette lampen om de paar seconden worden opgelicht. Zowel in de Joodse, Roma- als Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie voor het monument gebruikt. Met het verlichten van de stenen wordt een hartslag nagebootst. Donderdagavond 16 januari wordt om 19.00 uur het monument eenmalig gepresenteerd in Rotterdam. Daarna worden de stenen over 170 gemeenten verspreid. Van 24 januari t/m 31 januari is een deel van het kunstwerk van 17.00 tot 21.00 uur, m.u.v. zondag 26 januari, op het plein bij de Bethelkerk op Urk te zien. Tijdens de Duitse bezetting woonde op Urk de familie Kropveld. Zij werden op 9 april 1943 in Sobibor vergast. Bron: 4en5mei.nl en Omroep Flevoland.

16 november 2019
Categorie: Herinneringsmonumenten
Op 17 november 2019 is het 75 jaar geleden dat in de Noordoostpolder door de Duitsers een twee daagse razzia werd gehouden. Professor Carla van Baalen en Jan Wester, oud-directeur van het Cultureel Historisch Centrum (CHC) in Vollenhove vinden dat de gemeente Noordoostpolder een monument in het centum van Emmeloord moet plaatsen dat herinnert aan deze ingrijpende gebeurtenis. Er is in de polder niets dat daar aan herinnert. Bron: Omroep Flevoland.
31 oktober 2019
Categorie: Herinneringsmonumenten

Het monument 'Levenslicht', dat op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei door kunstenaar Daan Roosegaarde ontworpen is, is in 2020 ook op Urk te zien. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het project bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen verwijzend naar de slachtoffers van de Holocaust. De stenen worden dankzij ultraviolette lampen om de paar seconden opgelicht. Met het verlichten van de stenen wordt een hartslag nagebootst. De duizenden stenen zullen op 16 januari 2020 eerst één groot monument, met een diameter van ruim 20 m vormen in Rotterdam. Daarna wordt het monument verspreid door heel Nederland. Daan Roosengaarde liet zich voor het monument inspireren door de Joodse traditie om geen bloemen op een graf te leggen, maar steentjes. Op Urk woonde van 1940 tot 1942 de Joodse familie Kropveld, die op 9 april 1943 in Sobibor om het leven kwam.

 

2 september 2019
Categorie: Herinneringsmonumenten
Op vrijdag 6 september 2019 zal mevrouw Tini Westerhof-Hartman samen met drie schoolkinderen van basisschool de Arke uit Lemmer, een gedenkplaat onthullen. Die dag is het precies 75 jaar geleden dat bij de Friese sluis het binnenvaartschip de Tjoba gebombardeerd werd door een Mosquito-bommenwerper en vijf leden uit één gezin omkwamen. De plechtigheid begint om 8.55 uur met het luiden van de klokken in Lemmer aansluitend spreekt Piet Zantman, voorzitter van de Stichting Oud Lemmer, Commissaris van de Koning Leen Verbeek en wordt een gedicht voorgelezen door Job Degenaar. Daarna vindt om 9.15 uur de onthulling van het gedenkteken plaats.
10 februari 2019
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op initiatief van Cees Steijger wordt op 5 mei 2019 aan de Kastanjelaan in Zeewolde een vliegersmonument onthuld. Het monument gedenkt omgekomen Britse en Amerikaanse vliegers van de Boeing Crazy Hors, Short Stirling III BF523 en de Mustang P51-D 44-13615 die tijdens de oorlog bij het huidige Zeewolde zijn omgekomen. Het wordt een monument van 4 m breed en 3 m hoog dat wordt geconstrueerd rond een oude propeller van een Engelse Lancaster van de Royal Air Force. Bij de crashplekken worden door de Stichting Ongeland herdenkingspalen geplaatst. Bron: Omroep Flevoland

3 juli 2017
Categorie: Herinneringsmonumenten

Wat de Belangenvereniging Vollenhove Stad betreft, wordt een parkeerterrein in het dorp vernoemd naar Marten Kingma. De gemeente heeft het verzoek in behandeling genomen. Het wachten is nu op de beslissing van de naamgevingscommissie. Bron: De Noordoostpolder

 

7 november 2013
Categorie: Herinneringsmonumenten

De gemeente Noordoostpolder wil van de 32 woningen aan de De Karwijhof in Nagele een gemeentelijk monument maken.

 

16 mei 2013
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op Urk is donderdagochtend het grafmonument voor de Urker schedels geplaatst. Drie jaar geleden werden deze zes schedels herbegraven op het kerkhof bij het Kerkje aan de Zee. 

 

18 maart 2013
Categorie: Herinneringsmonumenten

De Poldertoren in Emmeloord, de Gereformeerde Kerk in Nagele en een deel van het Waterloopkundig Laboratorium in Marknesse worden waarschijnlijk rijksmonumenten. 

 

12 juni 2012
Categorie: Herinneringsmonumenten

Een scheepswrak in het Markermeer bij Lelystad wordt hoogstwaarschijnlijk aangewezen als rijksmonument. Dit meldt de gemeente Lelystad.

 

18 april 2012
Categorie: Herinneringsmonumenten

Aan de rand van het Veluwemeer in Harderwijk is woensdag een monument voor geallieerde piloten geplaatst, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het beeld is vier meter hoog en stelt een vliegtuig voor dat in zee stort. Het monument heeft ruim 12.000 euro gekost en is een initiatief van de stichting Monument Geallieerden Harderwijk.

 

21 april 2011
Categorie: Herinneringsmonumenten

In de Oranjebuurt op Urk zijn drie herdenkingsstenen geplaatst voor de joodse familie Kropveld. Het gezin woonde daar voordat ze werden gedeporteerd en uiteindelijk werden omgebracht in vernietigingskamp Sobibor.

 

25 februari 2011
Categorie: Herinneringsmonumenten
De joodse familie Kropveld die tijdens de oorlog op Urk woonde en in 1944 in vernietigingskamp Sobibor omkwam, krijgt op initiatief van stichting Urk in Oorlogstijd een bijzondere herdenkingsplek voor hun woning in Wijk 8.
2 september 2010
Categorie: Herinneringsmonumenten

Het gemaal H.J. Lovink in Dronten krijgt de status van rijksmonument.

 

19 mei 2010
Categorie: Herinneringsmonumenten
De provincie Flevoland steunt de restauratie en het onderhoud van monumenten in de gemeente Noordoostpolder met een bedrag van ruim 40.000 euro.