Thuiskomst

Thuiskomst
Thuiskomst Thuiskomst Thuiskomst Thuiskomst Thuiskomst

Plaats: Almer

Locatie: Brink / Stadswerf

Kunstenaar: Bozorg Khazraie

Materiaal: verf

Jaar: 2004

Beschrijving:

Op een muur op de hoek van Brink en Stadswerf is de giguratieve muurschildering ‘Thuiskomst’ te zien van Bozorg Khazraie. De blinde muur is omgetoverd tot de voorzijde van een woning. Achter zes ramen is de thuiskomst weergegeven. We zien de ontmoeting van een vrouw en een man. Deze figuren zijn in silhouet geschilderd. Bovenop een balkonnetje staan een man en een vrouw. Op de benedenverdieping hangt een man uit het raam en links spelen drie kinderen. Allen kijken naar het tafereel dat zich in het huis afspeelt. Naast de trap naar de ingang zit een man in een stoel een sigaret te roken. Naast de man zit een hond. Zij kijken voor zich uit, wat er in het huis gaande is ontgaat hen. Naast de man heeft Bozorg de schildering gesigneerd.

Kunstenaar

Bozorg Khazraie is in Iran geboren. Hij heeft Schone Kunsten en Cinema gestudeerd aan de Universiteit Teheran. Hij was een bekende kunstenaar in Iran ten tijde van het bewind van de Sjah van Perzië. Toen deze ten val werd gebracht door Ayatollah Khomeini en diens fundamentalistische medestanders, werd hij gevangen genomen en gemarteld. Hij kon zijn land ontvluchten en kwam in Parijs terecht waar hij een aantal jaren heeft gewoond en gewerkt.

Zijn oosterse wortels zijn onmiskenbaar aanwezig in zijn werk dat sterk bepaald wordt door de klassieke Perzische cultuur. Het is echter ook doordrenkt van heimwee naar het land dat hij heeft moeten verlaten. Vanwege zijn vermogen om muren tot leven te brengen kreeg zijn werk internationale bekendheid. In steden in Frankrijk, Duitsland, Luxenburg, Amerika en Nederland heeft hij schilderingen gemaakt.

Khazraie is nu werkzaam als grafisch designer en schilder in Almere waar hij vooral bekend is om zijn muurschildering ‘Thuiskomst’ op een gebouw aan de Brink in Almere Haven en de 'Zeemeermin' aan de Doesburgkade in Almere Stad.

Laatste Update donderdag, 19 januari 2012