Founding Fathers

Founding Fathers
Founding Fathers Founding Fathers Founding Fathers Founding Fathers Founding Fathers Founding Fathers Founding Fathers Founding Fathers

Plaats: Almere

Locatie: Markt / Kerkgracht

Kunstenaar: Nanne en Simon Balyon

Materiaal: Verf

Jaar: 2003


Beschrijving:

In gebouw Corrosia was de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gevestigd. Almere lag hier op de tekentafel. Ook speelde het gebouw vanaf het begin een grote rol in het culturele leven van Almere. Dit gegeven inspireerde Nanne en Simon Balyon voor hun schilderingen op de buitenmuur. De schildering in de nis naast de ingang biedt een kijkje achter de coulissen van Theater de Roestbak. Een prachtige vondst is de geschilderde waterleiding die aansluit op een echte kraan. De schildering gaat door op de zijgevel, aan de Kerkgracht, waar we zien wat de binnenkant van Corrosia te bieden heeft. Hier zijn ook alle pioniers van het eerste uur te bewonderen.

Mensen die belangrijk waren voor de geschiedenis van de stad. Mensen zoals helemaal links, zittend achter de piano, Jan de Vletter voormalig directeur van woningcorporatie Alliantie Flevoland. Op zijn initiatief startte in 2002 het muurschilderingen project in Haven. In dezelfde ruimte zien we Rob Blom van Assendelft, de architect van Corrosia, de staande figuur rechts met de bouwtekeningen in zijn handen. In de ruimte daarnaast staat op de eerste verdieping geheel rechts Han Lammers. Hij was van 1976 – 1984 landdrost van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders en gedurende twee jaar de eerste burgemeester van Almere. Vervolgens was hij van 1986 – 1996 de eerste Commissaris van de Koningin in Flevoland. De ingelijste portretten zijn van Cornelis Lely en Jan Adriaanz. Leeghwater. Ingenieur Lely is de grondlegger van het Zuiderzeeproject. Hij ontwierp in 1891 een plan voor de afsluiting van de Zuiderzee, waarop deze in 1932 door de Afsluitdijk definitief werd afgesloten en het IJsselmeer ontstond. Leeghwater was waterbouwkundige en grondlegger van de droogmakerijen in Nederland. Helemaal rechts op het toneel is de cabaretier Bram Vermeulen te zien. Hij trad als eerste artiest op in theater de Roestbak.

Op 18 april 2003  is de muurschildering, waar de kunstenaars bijna twee jaar aan gewerkt hebben, onthuld door cabaretier Bram Vermeulen. De humoristische ensceneringen die de geschiedenis een eigen draai geven, verraden de eigenzinnigheid van de gebroeders Balyon.

Op 7 april 2014 ging de verbouwing van Corrosia van start gegaan. Het pand werd volledig gestript waarna het weer opnieuw werd opgebouwd naar een ontwerp van architect Rik Lagerwaard. Op 13 februari 2016 werd het vernieuwde Corrosia heropend door burgemeester Franc Weerwind. Bij de verbouwing zijn de muurschilderingen op het pand verloren gegaan.

Kunstenaars

Nanne Balyon werd op 13 mei 1960 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een artistieke familie en is de middelste van vijf broers, van wie ook André en Simon actief zijn als kunstschilder. Balyon leerde het vak aanvankelijk van zijn oudere broer André die sinds 1972 in Amerika woont en werkt. Daarna ging hij 2 jaar in de leer bij Hans van Moerkerken, één van Hollands beste landschapsschilders.

De belangrijkste inspiratiebron in het werk van Balyon is de natuur.  Met een voorkeur voor het Hollandse landschap kan Nanne de sferen van de jaargetijden met een ongelooflijke nauwkeurigheid raken. Nanne Bayon heeft in opdracht van bedrijven en gemeenten een aantal muurschilderingen gemaakt, onder meer in Amsterdam en Almere.

Simon Balyon is geboren op 12 december 1965 in Den Haag als jongste van vijf broers. Hij bracht zijn jeugd door in Den Haag, was vaak te vinden aan het strand of bij de vissershaven van Scheveningen. Het is dan ook niet vreemd dat veel van Simons onderwerpen aan de zee zijn ontleend.

Na enige jaren als timmerman te hebben gewerkt begreep Simon dat hij dit vak niet zijn hele leven wilde uitoefenen en nam ontslag. De lucht van de olieverf beviel hem wel en hij meldde zich bij zijn oudere broer Nanne, die hem de eerste kneepjes van het schildersvak bijbracht. Na enige jaren handelswerk te hebben gemaakt, kwam hij bij zijn leermeester Hans van Moerkerken terecht. De schilderstijl van Simon is sterk beïnvloed door de impressionistische en de romantische school. Hij bestudeerde schilderijen van bekende meesters uit verschillende musea en is vooral geïnteresseerd in de stijl van de Haagse School. In 3 jaar tijd ontwikkelde hij zich tot een schilder die vergeleken kan worden met de beste Hollandse impressionisten van rond 1900. De composities van zijn winterlandschappen, zomerlandschappen en strandgezichten geven de schoonheid van de natuur op een bijzondere wijze weer. Zijn schilderijen zijn goed uitgebalanceerd en stralen rust en stilte uit.