De Gouden Man

De Gouden Man
De Gouden Man De Gouden Man De Gouden Man De Gouden Man De Gouden Man De Gouden Man De Gouden Man De Gouden Man

Plaats: Almere

Locatie: Boomgaardweg

Kunstenaar: André Havas

Materiaal: gepolychromeerd brons

Jaar: 2003

Beschrijving:

Om te vieren dat na lange procedures de gemeente toestemming gaf voor de bouw van de hoge flat aan de Boomgaardweg, liet Woningbouwvereniging de Groene Stad (tegenwoordig de Alliantie) een kunstwerk vervaardigen. De opdracht ging naar André Havas. Hij maakte een meer dan levensgrote man gekleed in zwarte broek en zwart hemdje. Het kunstwerk is gemaakt van brons, de ontblote lichaamsdelen zijn verguld met bladgoud. Met één hand leunt de man tegen een lantaarnpaal. Met de andere hand boven de ogen kijkt hij naar het gebouw dat hij mede tot stand heeft gebracht. Het kunstwerk heeft € 22.730,- gekost.

Zie ook: Omroep Flevoland

Kunstenaar

André Havas werd in 1949 in de Hongaarse stad Budapest geboren. André was zeven jaar oud toen hij op 3 december 1956 met zijn ouders te voet de Hongaars- Oostenrijkse grens overstak. Net als 200.000 andere Hongaren ontvluchtten het gezin het communistische bewind en vestigde zich in december 1956 in Nederland. Havas studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een opleiding tot psychotherapeut. Daarnaast is hij bekend als beeldend kunstenaar.

In Budapest staat het kunstwerk 'Duikboot naar de Vrijheid', dat symbool moet staan voor de vluchtelingen en voor de hoop die zij hadden op een nieuwe toekomst. In IJmuiden is het kunstwerk 'Dik Tom in de ton' te vinden, in de Amsterdamse Anjelierstraat 'Geveltoeristen' en in Almere de 'Gouden man'.

 Laatste Update vrijdag, 19 juli 2013