Universal Solidarity

Universal Solidarity
Universal Solidarity Universal Solidarity Universal Solidarity Universal Solidarity Universal Solidarity Universal Solidarity Universal Solidarity Universal Solidarity

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Spijkweg, evenemententerrein

Kunstenaar: Corry Ammerlaan- van Niekerk

Materiaal: brons / roestvrijstaal

Jaar: 1995

Beschrijving:

Van 1 – 11 augustus 1995 werd in Dronten de 18e Wereld Jamboree gehouden. Een Wereld Jamboree is een grote bijeenkomst van scouting uit landen over de hele wereld die iedere vier jaar gehouden wordt. De allereerste Wereld Jamboree werd gehouden in 1920 in het centrum van Londen.

In 1995 was Nederland voor de tweede keer gastland. Op een mega kampeerterrein in Dronten (op de bodem van de voormalige Zuiderzee) kwamen bijna 30.000 deelnemers uit 196 landen bijeen om samen allerlei activiteiten te ondernemen en elkaar te leren kennen. Koningin Beatrix opende deze Wereld Jamboree.

Ter gelegenheid van dit evenement maakte de Bleiswijkse kunstenares Corry Ammerlaan-van Niekerk het kunstwerk "Universal Solidarity" of in het Nederlands "Eenheid van de jeugd over de hele wereld". In het werk van de kunstenares speelt bijna altijd de mens een centrale rol. De betrokkenheid bij mens en maatschappij is voor haar heel belangrijk en dat heeft zij in dit kunstwerk tot uiting gebracht. Tien menselijke figuren van brons, broederlijk bijeen, komen uit een opengeslagen wereld die van roestvrijstaal vervaardigd is. De bronzen figuren zijn gestileerde vormgegeven waardoor ze geen persoonlijke kenmerken hebben en iedereen zichzelf in één van deze figuren kan herkennen. Het kunstwerk staat op een heuvel en heeft een doorsnede van ongeveer 5 meter. De heuvel heeft een hoogte van 3 meter, de hoogte van het vroegere zeeniveau. Voor de vele buitenlandse gasten was het een raar idee dat ze hier rondliepen op de bodem van de vroegere zee.

Kunstenaar

Cornelia H.M. (Corry) Ammerlaan- van Niekerk is in 1947 geboren in Alphen aan de Rijn. Als kind tekende ze heel graag en willde naar de kunstacademie, maar uit een beroepstest kwam dat ze het best het onderwijs in kon. Dus ging ze naar de kweekschool en stond daarna 8 jaar voor de klas.

Na de geboorte van haar kinderen kwam ze in contact met Aad van Dijk die een familiebedrijf leidde dat Delfts Blauw en Gouds platteel maakte. Uit deze samenwerking ontstond Artihove, een cenrum voor kunst en kunstzinnige projecten waarvan Corry artistiek directeur is. Zij ontwikkelde zich in het grafische werk. Al snel kwam de interesse voor het 3-dimensionale werk. Stap voor stap heeft zij zich toegelegd op het vervaardigen van sculpturen, sieraden en industriële vormgeving. In haar werk speelt de mens in al haar facetten een centrale rol. Haar werk kenmerkt zich door een stijlvolle levendigheid.

Zowel in het binnen, als in het buitenland is werk van Corry Ammerlaan-Niekerk te vinden. In Bergen op Zoom staat een kunstwerk bij Philip Morris. In Biddinghuizen (gem. Dronten) staat een kunstwerk dat zij maakte tergelegenheid van de Wereld Jamboree 1995. In Rotterdam staat een beeld van Pim Fortuyn (2003) van haar hand.

 

Laatste Update woensdag, 06 maart 2013