Spelende kinderen

Spelende kinderen
Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Baan / Plein

Kunstenaar: Derk Holman

Materiaal: tempex en kunsthars

Jaar: ca. 1965


Beschrijving:

Op 23 augustus 1965 werd de 4-klassige Protestants Christelijke lagere school officiëel in gebruik genomen. De school kreeg de naam De Rank. Toen de school gebouwd werd, kwam in het kader van de landelijke percentageregeling beeldende kunst geld vrij voor een kunstobject. Op het schoolplein werd het kunstwerk "Spelende kinderen" van de kunstenaar Derk Holman geplaatst. Het was de bedoeling dat het kunstwerk als speelobject zou dienen maar toen bleek dat het niet bestand was tegen de spelende schoolkinderen werd het verplaatst naar het grasveld naast de school. In Biddinghuizen staat het kunstwerk bekend als 'Spelende Kinderen', in de catalogus Groninger Kunstenaars (1972) van het Groninger Museum staat het kunstwerk vermeld als 'de Vertelling'. Het kunstwerk verwijst naar de functie van het schoolgebouw een plek waar kinderen kunnen leren en spelen.

De kern van het kunstwerk bestaat uit tempex. Hierover heeft Holman kunsthars gespoten. Bij het spuiten worden de hars en de harder in een spuitkop gemengd en samen met gehakte vezels op de mal gespoten. Na het uitharden heeft Holman de kunsthars laag vervolgens geschuurd en gepolijst om een glad oppervlak te verkrijgen. De grens tussen figuratief en abstract is in dit werk moeilijk te bepalen. De kunstenaar heeft de voorstelling zover losgelaten dat het bijna abstract is geworden. 'Spelende kinderen' past in de traditie van de jaren '60/'70 van de twinstigste eeuw, waarin de figuratie van de jaren '50 meer abstract en gestileerd wordt weergegeven. 

Op 1 augustus 2004 zijn de Rank en 't Klimop gefuseerd. De school kreeg de naam de Tamarisk. In augustus 2013 is de Tamarisk verhuistd naar het Educatief Centrum Biddinghuizen aan de Akkerhof 1 waar ook de beide andere basisscholen gehuisvest zijn. In verband met de sloop van het oude schoolgebouw is het kunstwerk in 2013 verplaatst naar de Baan.

Kunstenaar

Derk Holman werd geboren op 14 augustus 1916 in Buitenpost als zoon van een gemeente-architect. In de jaren 1934 -1937 bezocht hij de kunstacademie Minerva in Groningen. Hier schilderde en beeldhouwde hij voornamelijk. Na zijn opleiding begon Holman te experimenteren met de draaischijf en de oven en vanaf dat moment werd keramiek zijn hoofdbezigheid. Vanaf het begin tot 1956 heeft hij op turf gestookt en hield zich in deze tijd vooral bezig met glazuren. Rond het midden van de jaren vijftig gaat Holman ertoe over zijn werk te decoreren. Overeenkomstig de mode werden het strak belijnde geabstraheerde motieven en zuiver geometrische patronen. Omdat de turf schaars werd stapte hij over op oliestook. Met zijn keramisch werk nam hij veelvuldig deel aan exposities.

Holman leefde van de keramiek die hij vervaardigde maar maakte daarnaast mozaiëken en monumentale plastieken in opdracht. Zijn driedimensionale kunstwerken maakte hij in keramiek of in kunsthars. Derk Holman is een zeer bescheiden, enigszins teruggetrokken mens geweest, die altijd aan het werk was en afkerig van vertoon. Hij beschouwde zichzelf als ambachtsman. Holman leefde en werkte in het Groningse Grootegast dichtbij de grens met Friesland. 

In Flevoland staan kunstwerken van Holman in Biddinghuizen (gemeente Dronten) en Emmeloord. Bij de school de Zandbank in Lelystad heeft van 1976 tot omstreeks 2010 een gele zeehond gestaan. Bij de sloop van het schoolgebouw  is het kunstwerk weggehaald, waar het nu is is onbekend. In Dalfsen is het wandreliëf 'De Schakel' te vinden dat grote gelijkenis vertoont met de reliëfs 'Blokkendoos' en 't Startblok'. In Nijverdal is een wandreliëf bij een school te vinden evenals een sculptuur van spelende kinderen. Ook bij een basisschool in Hellendoorn zijn spelende kinderen te vinden. 

Holman overleed op 61-jarige leeftijd op 27 februari 1982 in Groningen.