Man met stier

Man met stier
Man met stier Man met stier Man met stier Man met stier Man met stier Man met stier

Plaats: Lelystad

Locatie: Edelhertweg 15

Kunstenaar: Willem Berkhemer

Materiaal: kiezelbeton en kunststeen

Jaar: 1965


Beschrijving:

Het Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek (I.V.O.) betrekt in 1963 het landgoed "Schoonoord" in Zeist en op het terrein werden het instituutsgebouw en het proefbedrijf de Bunsing gebouwd. In het kader van de percentageregeling beeldende kunst wordt in 1965 het meer dan levensgrootte kunstwerk "Man met stier" voor het instituutsgebouw geplaatst. Het kunstwerk is door de kunstenaar Willem Berkhemer gemaakt van kiezelbeton en kunststeen. Het beeld toont een grove vormgeving met weinig details maar aandacht voor het totaal. De figuren zijn gestileerd weergegeven en hebben een gesloten vorm, die het beeld iets krachtigs geeft. Met sokkel meegerekend is het kunstwerk 3,35 m hoog.

"Man met stier" geeft uitdrukking aan de verbondenheid tussen mens en dier en daarmee een element dat uiting geeft aan de taakstelling van het instituut voor diergezondheid. In november 1994 fuseren de vier onderzoekinstituten van Dienst Landbouwkundig Onderzoek waaronder het Instituut voor Veeteeltkundig onderzoek tot ID-DLO (Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid) en werd gevestigd in Lelystad. In 1995 is "Man met stier" losgezaagd van zijn voetstuk en mee verhuisd naar de Edelhertweg in Lelystad waar het geplaatst werd aan het begin van de inrit van ID-Lelystad, dat sinds 2003 Animal Sciences Group heet.

In 2015 verhuisde het personeel van Animal Science Group van Lelystad naar Wageningen en ook het kunstwerk 'Man met Stier' verhuisde mee echter een dag later dan de geplande 12 mei 2015. Het 23.000 kg zware kunstwerk stond letterlijk aan de grond genageld. Dat werd duidelijk toen de vervoerders van Rooseboom uit Ede het betonnen gevaarte op de dieplader wilden tillen. Dertig ton trekkracht bleek niet genoeg om 'Man met Stier' van zijn plek te krijgen. De oorzaak zat ‘m in vier betonnen palen waarmee de sokkel stevig in de grond verankerd zat. Een gespecialiseerd bedrijf werd in de arm genomen om de palen door te zagen. De volgende dag ging in alle vroegte het kunstwerk dan toch naar Wageningen, waar het een plek kreeg langs de kunstroute op de Wageningen Campus op het grasveld bij het gebouw Zodiac.

Kunstenaar

Willem Hendrik Berkhemer is op 6 november 1917 in Batavia (Nederlands-Indië) geboren, waar hij zijn kinderjaren doorbracht. Hij gaat in Nederland naar de HBS en volgt op aandrang van zijn ouders een opleiding voor de middelbare akte tekenen aan het Tekeninstituut Feldmann in Den Haag, maar dat bevalt hem helemaal niet. Vervolgens studeert hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, eveneens in Den Haag. Van 1943 - 1952 woont hij in Wageningen. Daar vindt hij op de Grebbeberg een stuk natuursteen en hakt zijn eerste beeldje. Vervolgens krijgt hij zulke visioenen, dromen en composities in zijn hoofd dat hij blokken steen gaat kopen en begint rond 1960 als autodidact te beeldhouwen.

Na Wageningen woont Berkhemer in Arnhem. In 1975 verhuist hij en vestigt zich in de Orangerie op het landgoed de Velhorst in Lochem. Daar is de kunstenaar dagelijks in zijn atelier te vinden. Samen met zijn vrouw reist hij verschillende keren naar Portugal om in een steengroeve de juiste stukken steen uit te zoeken. Die worden dan verscheept en na een lange reis bij hem in het atelier afgeleverd. Naast beeldhouwer was hij ook dichter en voordrachtskunstenaar. Vanuit Lochem verhuist Willem Berkhemer naar Bilthoven waar hij tot 1996 actief bezig is met kunst. Op 21 april 1998 overlijdt hij in zijn woonplaats Bilthoven. Naast beeldhouwer was Willem Berkhemer ook dichter en voordrachtskunstenaar.

Werk van Berkhemer is o.a. te vinden in Arnhem, Twello, Hardeberg, Velp, Wageningen, Lelystad, Naaldwijk en Lochem.