Gevelmozaïek

Gevelmozaïek
Gevelmozaïek Gevelmozaïek Gevelmozaïek Gevelmozaïek

Plaats: Tollebeek

Locatie: Nimrodstraat 1

Kunstenaar: Martin Stolk

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1968

Beschrijving:

In Tollebeek zijn alle drie de scholen ontworpen door A.C. Kammeijer uit Heerde. In tegenstelling tot de toen gangbare gangscholen zijn hier de lokalen telkens twee aan twee gegroepeerd met daartussen een portaal met sanitaire voorzieningen, bergruimte en een uitgebouwde personeelskamer. Het gebouw van de Mariaschool heeft ook een speel-werklokaal gekregen en werd in augustus 1958 in gebruik genomen.

Op de kopgevel van de Mariaschool aan de Nimrodstraat  zit een mozaïek dat door de Hengelose kunstenaar Martin Stolk is ontworpen. Nadat het kunstwerk 'Vliegende Vogels' op de St. Hubertusplaats geplaatst was heeft het toenmalig bestuur van de Mariaschool aan Martin Stolk gevraagd een passend kunstwerk voor de school te maken. Het kunstwerk heeft toentertijd 750,- gulden gekost. Bron: jubileumboek Mariaschool

Stolk heeft stukjes natuursteen in verschillende kleuren in specie ingelegd. Vijf losse onderdelen heeft hij tot één geheel samengevoegd. De figuren zijn gestileerd. Onder het toeziend oog van Maria, spelen een jongen en een meisje samen met een bal. Maria draagt in haar armen een kind. Een allerdaags tafereeltje dat geborgenheid uitstraalt. De voorstelling is sinds december 2003 terug te vinden in het logo van de school.

Sinds 1 augustus 2015 zijn KBS Mariaschool en ODS Ir. A.P. Minderhout gefuseerd en gingen verder als samenwerkingsschool De Sprang. De Mariaschool sloot na 57 jaar definitief haar deuren. Op 20 mei 2016 werd bekend dat de Mariaschool gesloopt zou worden. Op 29 november is het kunstwerk door een groep vrijwilligers uit Tollebeek gered van de sloop. Het kunstwerk is in een stalen frame geplaatst en met de bakstenen waarop het mozaïek zat uit de muur gezaagd. Het kunstwerk krijgt in de toekomst een plaatsje in de buurt van de huidige locatie. Kijk voor meer informatie op tollebeek.nl.

Kunstenaar

Martinus Gerrit (Martin) Stolk is op 25 april 1928 in Glanerbrug (Enschede) geboren. Hij heeft van 1947-1952 gestudeerd aan de Academie Kunstoefening, ook wel het Genootschap Kunstoefening genoemd, in Arnhem bij beeldhouwer Gijs Jacobus van den Hof (1889-1965). Van 1974 tot 1991 was Stolk docent beeldhouwen/boetseren en bronsgieten bij 'Scheppende handen', tegenwoordig creatief centrum 'Crea' in Hengelo. Hij heeft ook lesgegeven aan de AKI, Academie Beeldende Kunst en Vormgeving, in Hengelo. Stolk koos vaak mensen en dieren als onderwerp voor zijn monumentale beelden. Hij maakte zowel vrijstaande sculpturen als versieringen aan gevels. Stolk werkte in steen en gietsteen, later ook in brons. Hij goot ook zelf in zijn atelier achter zijn woning.

In zijn geboorteplaats Enschede vind je de kunstwerken "Fluitspeler (1965) en het beeld "Drie kleine kleutertjes" (1957). In zijn woonplaats Hengelo zijn meerdere kunstwerken van Stolk te vinden o.a. Wederopbouw (gietsteen - 1958/1959), "Gemeentewapen" en "Overdracht", in Tollebeek (gemeente Noordoostpolder) 2 kunstwerken; "Vliegende vogels" (1968) en een mozaïek op de zijmuur van de Mariaschool (1968), in Zwolle het kunstwerk "Vogels of vleugels" (1973) en in Denekamp de beeldengroep "Zij kwamen om te dienen" (1982) ook wel Kloosterzustermonument genoemd.

Martin Stolk overleed op 17 februari 2014 in Hengelo op 85-jarige leeftijd.

 

Laatste Update woensdag, 04 januari 2017