Ontstaan Nieuw Land

Ontstaan Nieuw Land
Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land

Plaats: Emmeloord

Locatie: Deel 20

Kunstenaar: Herman Nieweg

Materiaal: beton

Jaar: ca.1980

Beschrijving:

Tot aan de verbouwing omstreeks 2012 van Hotel het Voorhuys stond naast de ingang een betonnen reliëf van 3 x 5 m2. De sculptuur 'Ontstaan Nieuwe Land' is omstreeks 1980 gemaakt door kunstenaar Herman Nieweg. De grijze betonnen muur steekt voor de gevel uit. In diepliggende vlakken verbeeldt Nieweg het ontstaan van de Noordoostpolder. Het reliëf' vertoont een tweedimensionaal lijnen- en vlakkenspel zonder een driedimensionale dieptesuggestie. De enige ‘ruimte’ die gesuggereerd wordt, is ontstaan door het gebruik van beton in verschillende diktes.

In 1995 heeft de kunstenaar Joop Masséus (1935) uit Emmeloord het reliëf in rood, geel, blauw en groen ingekleurd. In de opslag wacht het kunstwerk 'Ontstaan Nieuwe Land' op een nieuwe bestemming.

Kunstenaar

Herman Nieweg werd op 13 april 1932 in Steenwijkerwold geboren. Nieweg studeerde binnenhuisarchitectuur aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Als kunstenaar is Herman Nieweg autodidact. Nieweg is aan de academie leerling van Frieda Koch (1923) die hem in aanraking brengt met keramiek. Zijn voorliefde voor de keramische discipline is sindsdien nooit meer weggeweest. Bijna alle autonome beelden en monumentale opdrachten worden door Nieweg in keramiek uitgevoerd.

Nieweg woonde en werkte in de jaren 1970 en 1980 in Giethoorn. Op 13 juni 1967 werd Dorpshuis 'De Klenke' (later 't Polderhuis) in Bant geopend met in de hal een 2 m hoog keramisch wandplastiek van de hand van Herman Nieweg. Op 5 januari 1970 werd in het Waterloopbos in de Noordoostpolder een nieuw kantoor in gebruik genomen waarbij in de kantine een plastiek van Nieweg werd onthuld. Diezelfde dag werd in de Oosterscheldehal een door de aannemer aangeboden kunstwerk overgedragen dat eveneens door de kunstenaar werd gemaakt. Begin jaren negentig gaan Nieweg en zijn vrouw in het Portugese Monchique wonen waar hij enkele grote bakovens bouwde. Het was zijn bedoeling zich volledig op handgestookte keramiek te gaan concentreren. Lang heeft Herman Nieweg niet in zijn nieuwe domein kunnen werken. Hij overleed op 28 mei 1999.

Bekend werk van Herman Nieweg is o.a. '3 Zuilen met vogel' (1973) in Assen en 'Het Reliëf' aan de stadsmuur in Zwolle. Naast de Stilo Sporthal in Assen staat 'Zuil' (1979), in Vollenhove hangt het keramische reliëf 'De uilenboom' (1974). Aan de muur van het voormalig gemeentehuis in Heino hangt een keramisch reliëf (1982) en ook aan basisschool het Kompas in Steenwijk (1983).

Laatste Update woensdag, 14 juni 2017