Urker Hoekje

Urker Hoekje
Urker Hoekje Urker Hoekje Urker Hoekje Urker Hoekje Urker Hoekje

Plaats: Urk

Locatie: Ankerplaats 2, in de hal van Talma Haven

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1993

Beschrijving:

Geert Weerstand werd door de directeur van Talma Haven gevraagd om ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het bejaardencentrum een mozaïek te maken. Weerstand legt oude traditionele Urker taferelen in mozaïek vast. Hij maakte een compositie naar aanleiding van oude ansichtkaarten en een schilderij uit 1939. Het geheel bestaat uit 4 tableaus. Het linker verbeeldt de bezigheden in de visserij gedurende de jaargetijden. In het midden zie je twee Kotters. De vissers halen de netten binnen. Links boven netten boeten bij de kachel (winter). Rechts onder ansjovissen  (voorjaar). Rechts boven het uit de knoop halen van de visnetten (zomer)  en rechts onder ligt een schip op het strand. In de boot liggen de binnen gehaalde visnetten (herfst).  Op het tweede tableau zie je in het midden hoe er op straat ansjovis gekopt werd. De jeugd mocht niet stilzitten, de meisjes in dit mozaïek breien kousen. Links boven is de vuurtoren afgebeeld, met wasgoed ervoor. In de oorlog mocht er niet gevlagd worden, dus hing men de was in de volgorde rood, wit en blauw op. Links onder zijn vier generaties Urkers afgebeeld. Rechts boven een doorkijkje naar de Zuiderzee. Rechts onder wordt de gestoken turf op zolder neergelegd. Het grootste tableau is een uitzicht op de haven van Urk, met rechts de meeuwen die naar vis duiken.

Geert Weerstand heeft voor dit mozaïek een grote verscheidenheid aan steensoorten gebruikt. Voor de daken heeft hij schijfjes van oude dakpannen genomen. Het kunstwerk is vervaardigd in de werkplaats van de kunstenaar en is in delen naar Talma Haven gebracht. Op de ochtend van de opening heeft Weerstand nog de laatste hand aan het kunstwerk gelegd.

De onthulling vond plaats op 11 mei 1993, in de feestweek waarin Talma Haven vierden dat 25 jaar geleden (1968) het eerste bejaardenhuis op Urk opende. Het kunstwerk is gefinancierd door het Urker bedrijfsleven.

Met dank aan Geert Weerstand voor de verstrekte informatie.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

 

Laatste Update vrijdag, 04 mei 2012