Orka

Orka
Orka Orka Orka Orka Orka

Plaats: Urk

Locatie: Dormakade

Kunstenaar: Hessel Bakker

Materiaal: Polyester

Jaar: 2013

Beschrijving:

Op 18 mei 1968 werd op Urk een orka bij de entree van Urk onthuld. Een van de initiatiefnemers, K. L. Koffeman, weet het zich nog goed te herinneren, “Ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Urk hadden we wat festiviteiten georganiseerd. De geldinzameling hiervoor bracht aardig wat geld op, Door een zuinig beleid hielden we na de festiviteiten zelfs geld over, Toen zeiden we tegen elkaar; “Laten we voor het resterende bedrag een kunstwerk aanschaffen". Het werd een vis, de orka, gemaakt door A. Koffeman (Ab de schilder)". Waarom juist deze vis werd gekozen, weet Koffeman niet meer precies. "Urk werd in het verleden ook wel Orck genoemd, Op enkele oude kaarten staat deze naam ook vermeld. Misschien dat de orka door deze oude spelling van Urk bij de dorpsingang is gekomen, Ook de vorm van het eiland destijds deed aan een orka denken". Deze orka was geen lang leven beschoren, hij raakte onherstelbaar beschadigd.

In 1986 kwam op dezelfde plaats een nieuwe orka met jong. Deze orka is in 1990 in vlammen opgegaan, nadat hij tijdens een voorjaarsstorm geplet was door een omvallende boom. Er zat wat bedrading in zodat de orka water kon spuiten. Daarin ontstond kortsluiting waardoor de orka in brand vloog. In de jaren erna werden talrijke pogingen gedaan om weer een orka op Urk terug te krijgen. Tevergeefs. In 1994 werd op de oude plek van de orka het kunstwerk “De IJsvlet”, van de Urker kunstenaar Piet Brouwer, onthuld

Na 23 jaar is de Orka weer terug op Urk. Op zaterdag 18 mei 2013 onthulde burgemeester Pieter van Maaren aan de Domakade een kunstwerk van een 6 meter lange orka. Wethouder Ben Visser stelde de fontein in de rug van de orka in werking. De “Orka” is gemaakt door Hessel Bakker, Iede de Ridder, Meindert van Slooten, Maarten Bos, Wim Koster, Cornelis van Veen en Jan Bakker, leden van de Stichting ‘Orca op Urk’. Amateurkunstenaar Hessel Bakker maakte een beeldje van een orka. Dit schaalmodel is door Maarten Bos ingescand in een 3d-programma en hierna is de orka op ware grote uitgefreesd uit polystyreen schuim. Deze uitgevreesde vorm is om een stalen frame geplaatst. Vervolgens is het model van een polyesterlaag voorzien, die vervolgens geplamuurd en geschuurd werd. In een spuitcabine is de orka in de werkelijk kleuren gespoten en voorzien van een transparante lak. ‘s Avonds wordt de orka verlicht door LED-verlichting. Het kunstwerk heeft ruim € 50.000 gekost. De gemeente heeft € 30.000 beschikbaar gesteld uit de Nuongelden. Het overige bedrag komt uit fondsenwerving en sponsering.

Laatste Update zondag, 06 april 2014