Mozaïek gemeentelogo

Mozaïek gemeentelogo
Mozaïek gemeentelogo Mozaïek gemeentelogo

Plaats: Urk

Locatie: De Singel

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuur-, keramische steen

Jaar: 2010

Beschrijving:

In 2010 werd het gemeentehuis op Urk verbouwd. De Urker kunstenaar Geert Weerstand kreeg de opdracht om een groot mozaïek te maken bij de entree van het verbouwde gemeentehuis. Als onderwerp koos hij het logo van Urk. Sinds 1 januari 1999 heeft Urk een logo. Bij het ontwerpen is gekeken naar het wapen van Urk dat in 1819 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente verleend is. De kleuren van het logo zijn ultramarijn (blauw) en zilver. In het logo is ook de schelvis uit het wapen en de vlag afgebeeld. Voorts is in ultramarijn de tekst `Gemeente Urk´ te zien. Onder de tekst `Urk´, zie je de vorm van het eiland Urk zoals dat er in 1792 uitzag.

Onder de tekst `gemeente´, zie je de vorm van een schelvis, die steeds groter wordt. De gedachte hierachter is dat gemeente Urk steeds verder uitgroeit.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update woensdag, 13 augustus 2014