Urk in Beeld

Urk in Beeld
Urk in Beeld Urk in Beeld Urk in Beeld

Plaats: Urk

Locatie: De Singel

Architect: Geert Weerstand

materiaal: natuur-, keramische steen

Jaar: 2011


Beschrijving:

In 2010 werd het gemeentehuis op Urk verbouwd. Geert Weerstand kreeg de opdracht om een groot mozaïek te maken voor de westgevel van het gemeentehuis. Weerstand koos voor een rond mozaïek met een doorsnede van bijna vier meter. Het is een tafereel van de haven van Urk uit vroegere tijden. Rechts boet een visserman een net onder het toeziend oog van twee andere vissermannen. Links van hen maken twee Urker vrouwen een praatje. Op de achtergrond keren de botters huiswaarts.

Op 29 april 2011 werd het kunstwerk 'Urk in beeld' door oud-wethouder Klaas Kramer, project-wethouder tijdens de verbouwing van het gemeentehuis, officieel onthuld.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update woensdag, 19 september 2012