De vroemoer

De vroemoer
De vroemoer De vroemoer De vroemoer De vroemoer De vroemoer De vroemoer De vroemoer De vroemoer

Plaats: Urk

Locatie: Staversekade

Kunstenaar: Piet Brouwer

Materiaal: brons

Jaar: 1998

Beschrijving:

Toen Urk een eiland was, kenden de mensen geen koolvelden waaruit de kindertjes gehaald konden worden. Ook zag men op Urk geen ooievaars. De legende die op Urk wordt verteld is dat de Urker kindertjes uit de ‘Ommelebommelestien’ (steen) komen.

Op een plaquette nabij het kunstwerk ‘de vroemoer’ staat een gedicht van de dichter T. De Vries:

 

Er ligt in zee een grote steen

een wonder in ’t bestaan

daar komt op Urk en daar alleen

elk mensenkind vandaan

 

Als vader roept op luide toon

dan schaft de vroemoer raad

en geeft een dochter of een zoon

zoals ’t al eeuwen gaat

 

In ’t water ligt een grote steen

de kern van ons bestaan

hier kwamen alle Urkertjes

uiteindelijk vandaan

 

Op ongeveer 70 meter uit de kust ligt op zandplaat “De Vormt” een grote zwerfkei met een doorsnede van bijna 3 m. Deze kei is een overblijfsel uit de laatste ijstijd. Omdat het hier zeer ondiep is, komt de steen af en toe boven water. Met een bootje moet de aanstaande vader, nadat hij naar Schokland geroeid is om de sleutel te halen, naar de steen roeien om zijn kind op te halen. De vroemoer (vroedvrouw) vergezelt hem.

Het kunstwerk van brons, verbeeldt deze legende. Het is gemaakt en vervaardigd door de Urker kunstenaar Piet Brouwer. De vader roeit naar de ‘Ommelebomelestien’. Bij hem in het bootje zit de vroemoer met een mandje op haar schoot. Bij de steen aangekomen wordt deze met de sleutel geopend. Vooral bij ruw weer is het niet altijd gemakkelijk het deurtje te vinden. Nadat ze de baby betaald hebben leggen ze deze in het mandje en roeien terug naar de wal waar de moeder op hen wacht. De onthulling van het kunstwerk was op Urkerdag 1999 (Pinksterzaterdag). Het beeldhouwwerk is door de kunstenaar aangeboden aan de Urker gemeenschap. Het kunstwerk is gesigneerd P.B. '98

Kunstenaar

Piet Brouwer werd op 21 mei 1933 op Urk geboren. Pas in de begin jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstaat zijn passie voor kunst. Hij ontwikkelt een grote voorliefde voor houtsnijden en behaalt zijn klompenmakers diploma. Brouwer was van 1961 - 1992 directeur van een electrotechnisch bedrijf op Urk en combineert in het begin, deze taak met het kunstenaarsschap. Van 1985 - 1990 studeert Piet Brouwer aan de Vrije Academie in Nunspeet. Daar leerde hij zijn houtsnijwerken in was te maken. Ook kreeg hij onderricht in klei en brons. Brouwer werkt het liefst figuratief en haalt de inspiratie voor zijn kunstwerken uit de Urker geschiedenis. Naast beeldhouwwerken maakt hij aquarellen. Piet Brouwer is een gedreven kunstenaar.

Op Urk zijn in de openbare ruimte drie kunstwerken van Piet Brouwer te vinden: ‘de IJsvlet, de Vroemoer en Meester Verstelle. Op Schokland vinden we in het museum op Middelbuurt een beeldje over de ontruiming van het eiland en in de kerk is het doopvont door Bouwer gemaakt. Ook buiten de Provincie Flevoland staan beelden van de Urker kunstenaar: in Rijssen – ‘de Stadsomroeper’ en in Enter – ‘boer met ganzen’ en ‘de Maaier’.

Laatste Update woensdag, 18 mei 2016