De Steenhoop der getuigenis

De Steenhoop der getuigenis
De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis De Steenhoop der getuigenis

Plaats: Urk

Locatie: Vlechttuinen 6

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuursteen

Jaar: 2003

Beschrijving:

Aan Ransuil in de Polderwijk staat het kunstwerk "De steenhoop der getuigenis" van de Urker kunstenaar Geert Weerstand. De titel verwijst naar de gelijknamige steenhoop die Jacob oprichtte als getuigenis van het verbond met zijn oom Laban (Genesis 31:43-54). Op 4 april 2003 werd de dependance van de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk officiëel geopend. Als openingshandeling werd het kunstwerk door Burgemeester Schutte en locatiedirecteur van den Dool onthuld, geassisteerd door de kunstenaar. Het kunstwerk bestaat uit een zuil op een plateau met daaromheen zwerfkeien. Tijdens zijn toespraak zei dhr. van den Dool: “Een school waar je steen voor steen aan jezelf bouwt, waar diamanten zichtbaar worden. Dit opgerichte teken is om te laten zien dat deze school er niet zomaar is, het is een steenhoop der getuigenis”.

Diamanten komen in het kunstwerk terug. De vier zwerfkeien beelden de leerlingen als ongeslepen diamanten uit. De kompasroos geeft aan dat elk in de wereld zijn eigen weg gaat. In het midden van deze kompasroos staat een zuil, die de leerkrachten symboliseert. In een steengroeven in België is de zuil, van Belgisch hardsteen, vervaardigd. De schuine kanten van de zuil staan voor de brede en smalle weg (Mattheüs 7:13-14). Boven op de zuil staat de vlam van de Heilige Geest. De vlam verbeeldt dat wij door de Heilige Geest bezield en geleid moeten worden.

Met dank aan Geert Weerstand voor de verstrekte informatie.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update woensdag, 21 januari 2015