De Vleet

De Vleet
De Vleet De Vleet De Vleet De Vleet

Plaats: Urk

Locatie: Staartweg

Kunstenaar: Gerard van der Leeden

Materiaal: brons

Jaar: 2004

Beschrijving:

In de Singel, langs de Staartweg achter het palenscherm op het Hooiland, staat een bronzen vleet (rog) ontworpen door Gerard van der Leeden. 'De Vleet' is 1,20 meter breed en geplaatst op een vierkanten sokkel, net boven de waterspiegel. Het kunstwerk is uitgevoerd in het project ' Urk in beeld'. De gemeente heeft €30.000- voor het beeld betaald, waarvan de provincie de helft als subsidie heeft bijgedragen.

Gerard van der Leeden is gefascineerd door de schoonheid van vissen en speciaal die van roggen. De vleet is één van de grootste roggen die vroeger in de Noordzee voorkwam. In de loop van de 20e eeuw is hun aantal sterk afgenomen. Een rog is een platvis met een smalle staart. De sterk ontwikkelde borstvinnen staan opzij van het lichaam als driehoekige platen, aan de voorzijde met de zijkant van de kop vergroeid. De ogen bevinden zich aan de bovenzijde van de kop. De roggen liggen het grootste deel van de tijd stil op de bodem van de zee maar als ze zwemmen lijken hun borstvinnen op vleugels waarmee ze door het water vliegen.

De vleet kan 3,00 m lang, 1,60 m breed en 100 kg zwaar worden. Hij kan een leeftijd van ongeveer 20 jaar bereiken. Een vleet wordt pas geslachtsrijp vanaf het twaalfde levensjaar. Tot in de vorige eeuw kwamen de roggen in de paartijd naar de Zuiderzee om te paaien. Door de aanleg van de Afsluitdijk is hun paaigrond onbereikbaar geworden. Waar eens de roggen paaiden zwemt nu met golvende bewegingen van de borstvinnen een eenzame, in brons gegoten rog.

Kunstenaar

Gerard van der Leeden werd op 1 september 1935 in Hengelo geboren. Als kind was hij al goed in tekenen en handvaardigheid. Van der Leeden studeerde van 1951 - 1954 aan de Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I)  in Enschede, afdeling beeldhouwen bij Henk Zweerus.  Als hij naar Amsterdam verhuist, voltooit hij zijn studie beeldhouwen in de klassieke tradietie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst bij Piet Esser. Na de afronding van zijn studie in 1959 is hij gaan wonen in het  Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. De beelden van de kunstenaar zijn over het algemeen klassiek van vorm, realistisch en in brons gegoten. In 2005 heeft Van der Leeden, samen met zijn zoon Jeroen, de Academie Deukelioon opgericht. Deze academie richt zich op de herontdekking van de grote artistieke waarde van de Europese figuratieve beeldhouwkunst.

Van der Leeden heeft in 1960 de ter Borch prijs van de provincie Overijssel gewonnen. Hij krijgt, door zijn bekendheid , veel opdrachten van het Rijk en particulieren. Zo maakte hij voor zijn woonplaats Bergen NH het kunstwerk vogel met kind (1963), op Urk het ‘Vissersmonument’ (1968), de ‘Wonderbaarlijke Visvangst‘ (1999) en 'de Vleet' (2004), in Utrecht ‘Europa en de stier’ (1975), in Enschede ‘Mr. Alphons Ariëns' en het ‘monument voor de gebroeders Quentenmeijer’  (1995), ‘Nereïden met de dolfijn’ (2000) bij het dorpshuis te Krommeniedijk en in Katwijk het 'Herdenkingsmonument voor Zonen van Katwijk' (2005). Ook in wereldsteden als Athene, Hong Kong en Tokyo staan kunstwerken van Van der Leeden.

Laatste Update zondag, 06 april 2014