De dijk barst

De dijk barst
De dijk barst De dijk barst De dijk barst De dijk barst De dijk barst

Plaats: Urk

Locatie: rotonde Urkerweg / Ransuil

Kunstenaar: Julia Regnerus

Materiaal: gelakt staal

Jaar: 2008

Beschrijving:

Bij de rotonde Urkerweg/Ransuil staat op een ondergrond van basaltstenen het kunstwerk 'De dijk barst'. Het kunstwerk is ontworpen door Julia Regnerus.

Julia Regnerus, leerlinge van het Berechja College op Urk, maakte het ontwerp voor een kunstwedstrijd binnen het programma Flows. Dat is een Europees project over de gevolgen van wateroverlast. Al in 2005 verdiepten de leerlingen van vier middelbare scholen in Flevoland, Friesland en Groningen zich in de problemen en risico’s die wateroverlast met zich meebrengt, in Nederland, maar ook in andere landen. Naast het Berechja College deden ook Bogerman in Sneek, de OSG Sevenwolden in Grou en de Vrije School in Groningen mee. Een onderdeel van dat project was het maken van een kunstwerk dat uiting gaf aan die problematiek, wat in totaal twintig inzendingen opleverde. Het Berechja College selecteerde uit de vele goede ontwerpen die van 'De dijk barst' en 'Overstromingsgebied' welke door de provincie Flevoland en de gemeente Urk werden uitgekozen om daadwerkelijk gerealiseerd te worden.

Het kunstwerk 'De dijk barst' stelt een dak voor waar een grote golf doorheen slaat. Het dak stelt tevens een dijk voor waar de golven op breken. Het kunstwerk is gemaakt van gelakt staal. Op vrijdag 30 september 2008 heeft gedeputeerde Laura Bouwmeester het kunstwerk samen met Julia Regnerus onthuld.

Laatste Update maandag, 16 maart 2015