Verdwenen Diana

Verdwenen Diana
Verdwenen Diana Verdwenen Diana Verdwenen Diana Verdwenen Diana Verdwenen Diana Verdwenen Diana Verdwenen Diana Verdwenen Diana

Plaats: Tollebeek

Locatie: Hertshoren / Zuidwesterringweg

Kunstenaar: Okke Weerstand

Materiaal: graniet, glas, cortenstaat

Jaar: 2015


Beschrijving:

In de groenstrook tussen de Zuidwesterringweg en de Hertshoren stond van 1995 tot 2013 het kunstwerk 'Diana, godin van de jacht'. In de nacht van 29 op 30 augustus werd het bronzen kunstwerk gestolen. De Vereniging voor Dorpsbelang Tollebeek had bij de gemeente aangegeven dat zij op de lege plek een nieuw kunstwerk terug wilden, liefst een 'nieuwe Diana'. Omdat het origineel van Kiny Copinga niet te reproduceren was heeft de gemeente Noordoostpolder op 27 februari 2014 aan de kunstenaars Okke Weerstand uit Tollebeek en Frans van der Ven uit Almere de opdracht gegeven een schetsontwerp te maken voor vervanging van de verdwenen Diana. Gedacht werd aan een kunstwerk dat Diana verbeeldt of symboliseert of dat op een andere wijze het motief ‘jacht’ verbeeldt. Om te voorkomen dat het nieuwe beeld opnieuw het doelwit van koperdieven wordt was bij deze opdracht nadrukkelijk de voorwaarde gesteld dat het geen bronzen kunstwerk mocht zijn. 

Op 9 mei 2014 hebben Okke Weerstand en Frans van der Ven hun schetsontwerpen gepresenteerd. De selectiecommissie, bestaande uit twee leden van de Vereniging Dorpsbelang Tollebeek, twee artistiek inhoudelijk deskundigen en de beleidsadviseur Cultuur van de gemeente Noordoostpolder koos unaniem voor het verrassende ontwerp van Okke Weerstand. Op 8 oktober verleende het gemeentebestuur van Noordoostpolder de opdracht aan de kunstenaar en stelde € 25.000,- beschikbaar.

Begin mei 2015 is het heiwerk en de fundering voor het kunstwerk gerealiseerd. Op 17 juni, de eerste dag van het dorpsfeest, heeft cultuurwethouder Wiemer Haagsma het kunstwerk op een ludieke manier onthuld. Een 4x4 auto stond klaar om het kunstwerk omver te trekken, verwijzend naar de brute manier waarop 'Diana, godin van de jacht' in 2013 ontvreemd is. Uiteindelijk liet Haagsma het kunstwerk toch maar overeind staan, knipte de staalkabel door en onthulde het kunstwerk 'Verdwenen Diana'. Met de titel refereert Weerstand aan de gestolen Diana die je in het nieuwe kunstwerk wel en ook weer niet ziet.

Het kunstwerk bestaat uit drie rechtopstaande rechthoeken. Uit iedere rechthoek is aan één zijde de vorm van een halve vrouwenfiguur gespaard. De 4 cm dikke rechthoeken zijn, met de uitgespaarde vorm naar het midden, onder een hoek van 120° ten opzichten van elkaar geplaatst waardoor een beeltenis van Diana is ontstaan. Okke Weerstand vertelde destijds: "Ik weet dat het vorige beeld van Kiny Copinga geen hoofd had. Ik heb als realistisch kunstenaar Diana weer een hoofd gegeven, omdat het anders voor mijn gevoel niet af was". Diana, godin van de jacht, is een figuur uit de Romeinse mythologie en als zodanig het evenbeeld van de Griekse godin Artemis. Zij is de dochter van Jupiter en Latona en de tweelingzus van Apollo. 

Als je naar het kunstwerk kijkt, zie je dat zowel de linker- als de rechterhelft elkaars spiegelbeeld zijn. Dit noemen we dan een symmetrische compositie. De aandacht in de compositie komt te liggen op de symmetrieas, daar waar de 'Verdwenen Diana' zich laat zien. Een symmetrische compositie heeft een rustig en statisch effect wat versterkt wordt door de rechthoekige vormen van het graniet, het cortenstaal en het glas. Het graniet staat symbool voor onverzettelijkheid, het cortenstaal voor sterkte en kracht en het glas voor transparantheid en broosheid van het leven. Verder staat het zwart van het graniet voor de onderwereld, het rood-bruine van het cortenstaal voor het aardse en het wit-blauwe van het glas voor het hemelse. De godin Diana is van alle kanten zichtbaar voor het oog maar voor handen onaanraakbaar. Daarom is het kunstwerk 'Verdwenen Diana' het zinnebeeld voor ongrijpbaarheid.

Kunstenaar

Okke Weerstand is in 1969 op Urk geboren. Na de MAVO bezocht hij de MTS in Zwolle en ging in de bouw werken. Zijn hele leven is hij al bezig met driedimensionale kunst en bouwprocessen. Als kunstenaar is hij autodidact. Op een duo-expositie in de Vischpoort in Harderwijk in de zomer van 2008, waar zijn zus Herma samen met Relinda Kattenberg exposeerde, werd hij geraakt door het werk van Relinda. Van haar kreeg hij een blok boetseerwas. Dit was de aanleiding om in februari 2009 een workshop te volgen bij de kunstenaar Frans van der Ven uit Almere, waar hij de technische vaardigheden leerde voor het maken van een bronzen beeld. sindsdien is hij verkocht.

Net als zijn oom, de Urker kunstenaar Geert Weerstand, heeft ook Okke Weerstand een 'klik' met het werk van Vincent van Gogh. De opening van 'De Van Gogh Kelder' onder de woning van Geert Weerstand in 2009 bracht Okke Weerstand tot de inspiratie om een portret van Vincent in klei te boetseren voor zijn oom. Deze vond het zo geslaagd dat hij de buste in brons bij zijn neef bestelde voor in de Van Gogh Kelder. Dit was de eerste opdracht in brons voor Okke en tevens de start van een hele serie bronzen sculpturen naar verschillende schetsen en schilderijen van Van Gogh. Hij raakt in de ban van het boetseren en creëren van bronzen sculpturen. Als aannemer van beroep, is hij altijd gebonden aan bestek en tekeningen van de architect, maar in de beeldende kunst ervaart hij zoals hij het zelf aangeeft: "een ongekende vrijheid". Naast Van Gogh wordt  hij o.a. ook geïnspireerd door de kunstenaars Auguste Rodin en Kees Verkade en door de Urker cultuur. Weerstand probeert de emotie, het gevoel of een beweging te ‘vangen’ in zijn werk. De detaillering die hij aanbrengt is perfectionistisch en zijn weergave van emoties zijn sprekend. Okke Weerstand laat zijn beelden gieten bij Jos Stijlaart (bronsgieterij Flassh) in het Friese Rugahuizen.

Tijdens zijn eerste expositie in het Zorg- en Welzijnscentrum Het Saalicon in Creil in 2010 verkocht hij maar liefs 21 kunstwerken. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek van 'De Zaaier' dat hij samen met Geert Weerstand gerealiseerd heeft. In Ens, Luttelgeest, Marknesse en Kragenburg staan vier identieke kunstwerken genaamd 'Monument voor de naamlozen' (2011) en in Tollebeek staat het kunstwerk 'Verdwenen Diana' (2015). Op 12 mei 2021 werd op de plaats van voormalig Molukkenkamp Vossenbosch in Hoge Hexel bij Wierden een herdenkingsmonument van de hand van Okke Weerstand onthuld.