Maria met spelende kinderen

Maria met spelende kinderen
Maria met spelende kinderen Maria met spelende kinderen Maria met spelende kinderen Maria met spelende kinderen

Plaats: Tollebeek

Locatie: Vossenburcht / Nimrodstraat

Kunstenaar: Martin Stolk

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1968


Beschrijving:

In Tollebeek waren alle drie de scholen ontworpen door A.C. Kammeijer uit Heerde. In tegenstelling tot de toen gangbare gangscholen zijn hier de lokalen telkens twee aan twee gegroepeerd met daartussen een portaal met sanitaire voorzieningen, bergruimte en een uitgebouwde personeelskamer. Het gebouw van de Mariaschool kreeg ook een speel-werklokaal en werd in augustus 1958 in gebruik genomen.

Op de kopgevel van de Mariaschool aan de Nimrodstraat zat een mozaïek dat door de Hengelose kunstenaar Martin Stolk is ontworpen. Nadat het kunstwerk 'Vliegende Vogels' op de St. Hubertusplaats geplaatst was heeft het toenmalig bestuur van de Mariaschool aan Martin Stolk gevraagd een passend kunstwerk voor de school te maken. Het kunstwerk heeft toentertijd ƒ 750,- (€ 340,-) gekost. Bron: jubileumboek Mariaschool. Stolk heeft stukjes natuursteen in verschillende kleuren in specie ingelegd. De figuren zijn gestileerd, maar de voorstelling is nog wel herkenbaar. Omdat je direct kunt zien wat het voorstelt noemen we dit een figuratief kunstwerk. De kunstenaar heeft vijf losse onderdelen tot één geheel samengevoegd. Links is Maria afgebeeld die het kindeke Jezus in haar armen draagt. Onder haar toeziend oog spelen een jongen en een meisje samen met een bal. De schuine lijnen in de asymmetrische compositie geven de voorstelling dynamiek en versterken het balspel. ’Maria met spelende kinderen’ is een allerdaags tafereeltje dat geborgenheid uitstraalt. De voorstelling werd vanaf december 2003 als logo van de Mariaschool gebruikt.

Sinds 1 augustus 2015 zijn KBS Mariaschool en ODS Ir. A.P. Minderhoud gefuseerd en gingen verder als samenwerkingsschool De Sprang. Na 57 jaar sloot de Mariaschool definitief haar deuren. Op 20 mei 2016 werd bekend dat het schoolgebouwl gesloopt zou worden. Het architectuur gebonden gevelmozaïek zou met de school verdwijnen. Omdat met het beeldbepalende kunstwerk een stukje historie van Tollebeek zou verdwijnen heeft een groep vrijwilligers ‘Maria met spelende kinderen’ van de sloophamer gered. Vlak voor de sloop hebben Freerk Hakvoort, Kees Robbertsen en Freek van Triest het gevelmozaïek op 29 november in een stalen frame geplaatst en met bakstenen en al uit de muur gezaagd. Van Triest was voor het betere breekwerk en Robbertsen deed het uiteindelijke slijpwerk om het kunstwerk los te krijgen uit de gevel. Hakvoort maakte het stalen raamwerk voor versteviging en vervoer.

Het uitgezaagde mozaïek is gerestaureerd en aan de achterkant met beton verstevigd. Het weegt nu 3.000 kg. In oktober 2017 werd 'Maria met spelende kinderen' tijdelijk op de hoek van de Vossenburcht en de Nimrodstraat geplaatst, tegenover de locatie waar de Mariaschool tot de sloop stond. Het voormalige gevelreliëf werd op zaterdag 28 oktober tijdens ‘Middagje Tollebeek’ officieel onthuld. Als de nieuwbouw op de plaats van de Mariaschool gerealiseerd is, krijgt het kunstwerk daar een definitieve plek. Kijk voor meer informatie op tollebeek.nl. en Omroep Flevoland.

Kunstenaar

Martinus Gerrit (Martin) Stolk is op 25 april 1928 in Glanerbrug (Enschede) geboren. Als klein jongetje werd hij geïnspireerd door het houtsnijwerk van zijn opa. In 1947 ging hij op 17-jarige leeftijd studeren aan de Academie Kunstoefening, ook wel het Genootschap Kunstoefening genoemd, in Arnhem bij beeldhouwer Gijs Jacobus van den Hof (1889-1965). In 1952 studeerde hij af. Van 1974 tot 1991 was Stolk docent beeldhouwen/boetseren en bronsgieten bij 'Scheppende handen', tegenwoordig creatief centrum 'Crea' in Hengelo. Hij heeft ook lesgegeven aan de AKI, Academie Beeldende Kunst en Vormgeving, in Hengelo. Stolk koos vaak mensen en dieren als onderwerp voor zijn monumentale beelden. Hij maakte zowel vrijstaande sculpturen als versieringen aan gevels. Stolk werkte in steen en gietsteen, later ook in brons. Hij goot ook zelf in zijn atelier achter zijn woning.

In zijn geboorteplaats Enschede vind je de kunstwerken "Fluitspeler (1965) en het beeld "Drie kleine kleutertjes" (1957). In zijn woonplaats Hengelo zijn meerdere kunstwerken van Stolk te vinden o.a. Wederopbouw (gietsteen - 1958/1959), "Gemeentewapen" en "Overdracht" (1954), in Tollebeek (gemeente Noordoostpolder) 2 kunstwerken; "Vliegende vogels" (1968) en een mozaïek op de zijmuur van de Mariaschool (1968), in Zwolle het kunstwerk "Vogels of vleugels" (1973) en in Denekamp de beeldengroep "Zij kwamen om te dienen" (1982) ook wel Kloosterzustermonument genoemd. In 2013 werd het beeld 'Wederopbouw' uitgeroepen tot monument van het jaar.

Martin Stolk overleed op 17 februari 2014 in Hengelo op 85-jarige leeftijd.