Boothuis

Boothuis
Boothuis Boothuis Boothuis Boothuis Boothuis

Plaats: Rutten

Locatie: A6 nabij afslag Lemmer

Kunstenaar: Gerard Koopman en Frank Bolink

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2010

Beschrijving:

Op 19 februari 2010 heeft burgemeester Willem van Rappard van Noordoostpolder, in het bijzijn van het kunstenaarsduo Koopman & Bolink , 'Het boothuis' langs de A6 gedoopt. Gerard Koopman en Frank Bolink hebben het monumentale kunstwerk in opdracht van de Stichting A.D. van Eckfonds ontworpen. Uitgangspunt bij deze opdracht was het markeren van de belangrijkste toegangsweg tot Noordoostpolder. Het kunstwerk is een vervolg op het inmiddels wereldwijd bekende 'Monument voor de Noordoostpolder' bij de Ketelbrug, ook wel 'Ketelhuisje' genoemd. Terwijl het kunstwerk bij de Ketelbrug opgebouwd is van bakstenen is het 'Boothuis' uitgevoerd in cortenstaal. Het kunstwerk heeft een parallellogram als grondvorm. Door de perspectivische vertekening heeft het vanuit alle richtingen duidelijk een huisvorm. Het 'Boothuis' heeft € 116.108 gekost waarvan de gemeente Noordoostpolder € 100.000 bijdroeg.

Het 'Boothuis', ook wel 'Huis met schip' genoemd, verwijst naar de geschiedenis van de Noordoostpolder. Het ongeveer tien meter hoge huis heeft een zadeldak. Het puntdak wordt doorboord door een stoomboot, alsof er een tsunami heeft plaatsgevonden. Het idee achter het kunstwerk is; waar vroeger zee was staat nu een huis en wordt gewoond. Het kunstwerk verbindt het verleden met het heden. De boot geeft het zeeniveau uit de tijd voor de inpoldering aan, terwijl het huis stevig verankerd staat in de huidige polder. De symboliek is door de voorbij razende automobilist meteen te herkennen en dat is de bedoeling van de makers.

In het programma Beeldspraak van Omroep Flevoland worden de drie kunstwerken van Koopman en Bolink bij de toegangswegen van de Noordoostpolder besproken.

Kunstenaars

Gerard Koopman is in 1938 geboren in Enschede. Van 1953 – 1957 studeerde hij aan Academie voor Kunst en Industrie (AKI) Enschede aan de afdeling architectonische vormgeving en is architect en beeldend kunstenaar.

Frank Bolink is in 1943 geboren in Enschede. Van 1960 – 1964 studeerde hij aan AKI Enschede en werd opgeleid tot binnenhuisarchitect, maar treedt later ook als schilder, beeldhouwer en keramist naar buiten.

Koopman en Bolink waren beide docent aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Koopman coördineerde de afdeling architectuur en Bolink doceerde meubelontwerp. Voorwaarde voor een docentschap aan de AKI was dat je een eigen praktijk als kunstenaar of vormgever onderhield en van daaruit les gaf. Sinds 1985 voeren zij geregeld samen kunstprojecten voor de openbare ruimte uit. Het kunstenaarsduo woont en werkt in Enschede en beheren een ontwerpstudio op het gebied van woningen, kantoren en stands. Van huis uit zijn ze architecten, maar vinden het leuker om beelden te maken. Het is dus niet verwonderlijk dat veel van hun ontwerpen zich begeven op het grensgebied van beeldende kunst en architectuur. Ze maken het liefst herkenbare dingen, waarmee bij nader inzien iets wonderlijks aan de hand is. Je vindt hun werk o.a. in Enschede,  twaalf bomen van glas (1987) – Hellendoorn, twee hoofden met een loopbrug (1994)  – Deventer, een paard dat halverwege een kar wordt (1993) – Culemborg, tafel met huisje (1999), Noordoostpolder – Monument voor de NOP (1994), Boothuisje (2010) en Polderhuisje (2012)

 

Laatste Update donderdag, 13 juli 2017