Lam Gods

Lam Gods
Lam Gods Lam Gods Lam Gods Lam Gods

Plaats: Marknesse

Locatie: Sluis

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1955

Beschrijving:

De Verlosserkerk is in 1955 gebouwd naar ontwerp van F.B. Jantzen. Het is een traditionalistische zaalkerk met aangebouwd vergaderlokaal en op de hoek een half-ingebouwde toren met balustrade en opengewerkte achtzijdige lantaarn.

Bij de bouw van de kerk is veel gebruik gemaakt van symboliek. Zo bevindt zich in de oostgevel, rechts naast de toren, een reliëf van het Lam Gods (Agnus Dei), dat voor een kruisvormig beeldvlak uitsteekt. Het lam is in de bijbel het toonbeeld van weerloosheid en kwetsbaarheid. Het reliëf verwijst naar het lijden en sterven van Jezus Christus, die als een weerloos lam geofferd werd. Onder het reliëf, dat uit natuursteen gehouwen is, staat de tekst 'Zie het Lam Gods'. Deze woorden zei Johannes de Doper over Jezus. In het oude testament werd een lam de woestijn in gejaagd en kreeg het (figuurlijk) de zonden mee van het hele volk. Het lam stierf dus plaatsvervangend voor het zondige volk. Zo ziet de christelijke traditie de dood van Jezus ook. Jezus, die als Verlosser in de wereld kwam, nam door zijn dood aan het kruis en zijn opstanding uit de dood, de schuld voor de zonden van de mensen op zich.

Op het reliëf is het Lam Gods afgebeeld met in de rechter voorpoot een kruisbanier. De lange golvende vlag met Grieks kruis is het christelijke symbool van de overwinning op de dood, de banier van de Opstanding. Aan weerszijde van het lam zijn Alfa (Α) en Omega (Ω) zichtbaar. Dit zijn de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet. Met dit 'begin en einde' wordt de eeuwigheid van God aangeduid. 

Natuursteenreliëfs worden sinds de oudheid gebruikt. In de wederopbouwperiode beleeft deze techniek zijn laatste bloeiperiode.

Laatste Update dinsdag, 20 december 2016