Social Sofa AZC

Social Sofa AZC

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Oosterringweg 41

Kunstenaar: Monique van der Mei en kinderen AZC

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2014

Beschrijving:

In Luttelgeest werd in 1987 een voormalig bungalowpark omgebouwd tot één van de eerste asielzoekerscentra in Nederland. In het AZC Luttelgeest staat een Social Sofa. Cabaretière Karin Bruers constateerde een zekere ‘sociale verkilling’ in Nederland en bedacht in 2005 het plan om in Tilburg meer kleine sociale ontmoetingspekken te creëren in de verschillende wijken. Zij ontwierp een betonnen bank, in de vorm van een chaise longue, die met mozaïeksteentjes beplakt kan worden. De bank weegt 1675 kilogram en is 2.24 m lang, 96 cm hoog en op het diepste punt 71 cm diep.

Het Oranjefonds probeert met burendag buren dichter bij elkaar te brengen. Door aan een aantal eenvoudige criteria te voldoen kan een buurt € 500,- subsidie aanvragen voor een leuk buurtfeest. Het AZC kreeg dit bedrag voor een maken van een Social Sofa. Op initiatief van 'de Vrolijkheid' Luttelgeest maakten de kinderen uit het AZC op burendag 2013 met stoepkrijt grote ontwerpen voor de Social Sofa. Stichting 'de Vrolijkheid' is een netwerk van kunstenaars, theatermakers en musici en organiseert creatieve workshops voor en met kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra. De meisjes tekenden prachtige vlinders en bloemen uit hun eigen land, de jongens kleurden vooral de verschillende vakken in. Later maakten de kinderen ook diertekeningen op papier. De tekeningen zijn door kunstenares Monique van der Mei vertaald naar een sofaontwerp. Dertien mei 2014 werd de bank, met daarop het ontwerp, op het AZC afgeleverd en kon het mozaïeken onderleiding van Monique van der Mei beginnen. De kinderen ontwierpen de dieren, de volwassenen plakten de steentjes. De hele zomer is er hard doorgewerkt en op 25 juli werd het laatste steentje geplakt. Nadat de bank door het Tilburgse bedrijf SocialSofa gevoegd en gepolijst was werd hij op 21 augustus 2014 op zijn definitieve plek gezet.

Dat er op het AZC veel verschillende culturen naast elkaar leven zien we terug op de kleurige Social Sofa. Op de voorzijde is een wereldkaart afgebeeld waarop iedereen het land van herkomst kan vinden. Rond de kaart zijn dieren afgebeeld die op het land en in de zee leven. Onderaan, links en rechts op de poten, zien we de jaartallen 1987 en 2014 terug. Op de hoge zijkant zien we op de armleuning een rups en daaronder een bloem en twee koppen van katten. Op de achterkant een boom en allerlei dieren zoals een vis, een zeepaardje, vlinders, bijen, vogels, een schildpad, een schaap, een rups, een aapje en een giraffe. Op de lage leuning zijn we onderwater en zien planten, luchtbelletjes en een vis. 

Laatste Update zondag, 11 juni 2017