Een paar

Een paar
Een paar Een paar Een paar Een paar Een paar

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Lange Brink

Kunstenaar: Jan Koenen

Materiaal: hardsteen

Jaar: 1966


Beschrijving:

De naam Luttelgeest verwijst naar een gehucht dat niet ver van Kuinre lag. Het stedenbouwkundig plan uit 1947 van H. de Rijk en J.C. de Vries werd door Th. G. Verlaan uitgewerkt tot een definitief plan. De centrale rug van het dorp wordt gevormd door de groene as van de Lange Brink en de Brinkweg. Op de Lange Brink staat op een grijze sokkel van 1 meter hoog de sculptuur "Een paar". Het kunstwerk werd op zaterdag 19 februari 1966 onthuld door burgemeester F.M. van Panthaleon baron van Eck. Bijna was de onthulling niet doorgegaan omdat het kunstwerk vanwege ijzel nog niet uit Limburg was gearriveerd. Op zaterdagmorgen lukte het alsnog om het kunstwerk in Luttelgeest te krijgen. Voor de onthulling, waarbij de kunstenaar Jan Koenen ook aanwezig was, was heel de bevolking uitgelopen. Namens het A.D. van Eckfonds sprak voorzitter Freek Polter. Hij zei dat het algemeen principe van het fonds is dat het aanvullend optreedt, wat wil zeggen dat ook uit de bevolking een bijdrage in de vorm van geld of arbeid wordt verwacht. In Luttelgeest betaalden de inwoners de sokkel die gemetseld werd door de heren Fokkens en Vleer.

Het figuratieve kunstwerk is door Koenen uit hardsteen gehouwen. De huid van de sculptuur is ruw gelaten waardoor je kunt zien dat de beeldhouwer het materiaal met een slaghamer heeft bewerkt. Deze bewerking noemen we boucharderen. Door heel voorzichtig stukjes van het harde materiaal weg te hakken kwam "Het paar" langzaam tevoorschijn. Deze hanteringswijze levert een ruwe structuur op die nauw aansluit bij de gesloten vorm van het beeld. Deze sculptuur is een goed voorbeeld van een ruimte-innemend kunstwerk.

De twee figuren zijn teruggebracht tot de grootst mogelijke eenvoud. De geabstraheerde figuren zijn uit één blok steen gehakt. Ze zijn letterlijk onafscheidelijk en daarmee wordt hun figuurlijke verbondenheid uitgedrukt. Ze zijn in een innige omhelzing verstrengeld. De gehurkte persoon heeft de armen om de persoon op zijn knie heengeslagen. De gezichten naar elkaar toegekeerd. Een beeld vol liefde en bescherming. In het dorp staat de sculptuur ook bekend als 'Moeder en kind'.

 

Bron: Stichting van Mourik

In Rutten vind je het kunstwerk 'Vluchtende watervogels' van Jan Koenen.

Kunstenaar

Johannes (Jan) Koenen is op 3 september 1928 geboren in Ottersum. Hij heeft een korte periode gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch en Academie Kunstoefening in Arnhem. Koenen was een begaafd en veelzijdig kunstenaar. Deze begaafdheid en veelzijdigheid kwamen tot uitdrukking in zijn sterk creatief vermogen en zijn vakkundige beheersing van diverse materialen en technieken. Naast tekeningen en schilderijen maakte hij ook stenen beelden, staalplastieken en keramiek. Samen met zijn zwager Wim Janssen richtte hij in 1953 Pottenbakkerij de Vuurvogel op. Wim draaide, en deed de verkoop en Jan werkte als decorateur bij het bedrijf. Jan Koenen ontwikkelde een volstrekt eigen stijl, die het werk van de Vuurvogel een bijzonder karakter gaf. Op 29 januari 1992 overleed Koenen op 63-jarige leeftijd in zijn woonplaats Milsbeek.