De Zwaan

De Zwaan
De Zwaan De Zwaan De Zwaan De Zwaan De Zwaan De Zwaan De Zwaan De Zwaan

Plaats: Kuinre

Locatie: N 351

Kunstenaar: Hielke Schoonewelle

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2007


Beschrijving:

De rotonde van Kuinre markeert de plaats waar toegangswegen naar de provincies Overijssel, Flevoland en Friesland samenkomen en is de hoofdtoegang tot het oude en nieuwe Kuinre. Op initiatief van Plaatselijk Belang Kuinre is de rotonde bekroond met een landmark. Op 9 juni 2007 is het kunstwerk “de Zwaan” geplaatst dat ontworpen is door Hielke Schoonewelle uit Kuinre. Het beeld is uitgevoerd door Kroes en Poortinga Marine Engineers en Snijtech uit Joure.

Het kunstwerk is geïnspireerd op het wapen van Kuinre, een zwaan met drie klavers. Omstreeks 1190 wordt voor het eerst melding gemaakt van een heer van Kuinre, namelijk leenheer Heinricus Grus, beter bekend onder zijn bijnaam Hendrik de Crane. Grus is het Latijnse woord voor Crane oftewel kraanvogel. In het wapen van Kuinre verbeelden de drie klavers het weideland. De kraanvogel is later, wellicht door een misverstand, vervangen door een zwaan.

Het kunstwerk stelt een uit drie samengebonden klavers opvliegende zwaan voor. De drie klavers symboliseren hier de drie provincies en zijn gericht op de drie toegangswegen naar de Weerribben en Steenwijk (Overijssel), Emmeloord (Flevoland) en Wolvega (Friesland). Schoonewelle vertelde: "Ik heb bij het ontwerp gekozen voor deze uitvoering, een Zwaan die zich losmaakt, vrij is, en de wereld in vliegt, anders dan op het wapen van Kuinre, ik zelf zie hier een Zwaan die zich bedreigd voelt".

Het kunstwerk is geconstrueerd van roestvrijstaal en staat op drie gebogen klaverbladstelen van ongeveer 4 meter hoog. De zwaan is op ware grootte met een lengte van 1,60 m en een spanwijdte van ongeveer 2,40 m. De klavers groeien uit het in het midden van de rotonde geplante prachtriet en lampenpoetsersgras die verwijzen naar het riet in de kop van Overijssel. Daartussen zijn boerenhortensia‘s geplant. De buitenrand is beplant met klimop als verwijzing naar het Kuinderbos. De midden ring bestaat uit kattenkruid en lavendel.