Tuureluur

Tuureluur
Tuureluur Tuureluur Tuureluur Tuureluur Tuureluur Tuureluur

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Leemringweg 19

Kunstenaar: Thijs Trompert, Marisja Smit

Materiaal: cortenstaal, Douglas hout en staal

Jaar: 2017


Beschrijving:

Tijdens het weekend van 14 t/m 16 juli 2017 werd in natuurpark Netl de Wildste Tuin bij Kraggenburg de tweede editie van het Wildeburg Festival gehouden. Wildeburg is een festivaldorp vol muzikale en creatieve vrijheid. Je kon er dansen maar ook lekker dwalen door de natuur. Er was veel aandacht besteed aan de aankleding van het terrein. Belichting, bijzondere kunstwerken, alles wat bijdraagt aan een sprookjesachtige sfeer. 

De organisatie van het festival en de eigenaar van het terrein vroegen Thijs Trompert en Marisja Smit van ATM Model Art uit Amersfoort om een verplaatsbaar kunstwerk op het terrein te ontwerpen. Kenmerken van het gebied waren uitgangspunt voor het kunstwerk. Netl ligt bij het dorpje Kraggenburg dat zijn naam dankt aan 'Oud Kraggenburg', een eiland waarop een vluchthaventje en een vuurtoren waren gevestigd. Bron: ATM Model Art. Het kunstenaarsduo ontwierp het kunstwerk 'Tuureluur', een uitkijk- en vuurtoren van ruim 9 m hoog en 3,5 m breed, in de vorm van een gigantisch slakkenhuis. De spiraalvormige behuizing is afgewerkt met cortenstaal en Douglas houten planken. De kern wordt gevormd door een stalen wenteltrap. De schelp is, net als de slakkenhuizen die door de natuur gevormd zijn, rechtsgewonden wat wil zeggen dat de opening rechts van de spil zit. De vorm van de schelp is asymmetrisch. De wenteltrap leidt mensen naar een hoogte van 4 m. Als bezoekers de trap in de uitkijktoren beklimmen, stijgen ze weer boven het zeeniveau van de oude Zuiderzee uit. De naam 'Tuureluur' is afgeleid van het werkwoord turen. Al omhoog draaiend kan men door kleine gaatjes turen, oftewel kijken, naar steeds weer een ander uitzicht. En wellicht wordt men ook wel een beetje tureluurs van het uitzicht of van al dat gedraai?

Verdwaald op avond uur,
draaiend zonder zee,
turend in het zand.
Het verlangen uitvergroot
tot reusachtig miniatuur.
Een baken in het wild,
tuureluur.

Het kunstproject was een samenwerking van het Wildeburg Festival, Netl de Wildste Tuin en kunstenaarscollectief ATM Model Art uit Amersfoort en werd geplaatst door Transportbedrijf VOF J. Ruitenbeek uit Amersfoort. Uitkijk- en vuurtoren 'Tuureluur' heeft een permanente plek bij een van de waterpartijen gekregen.

Kunstenaars

Thijs Trompert (1980) studeerde beeldhouwen aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (CABK). Hij is lid van Pulchri Studio, een schilderkundig genootschap in Den Haag. Op 10 oktober 2000 is Trompert samen met zijn partner Marisja Smit en Antal Bos met ontwerpbureau ATM Model Art gestart. Marisja Smit (1978) studeerde bouwkunde in Arnhem en beeldhouwen aan de academie in Kampen en is ook lid van Pulchri Studio. Aan de kunstacademie in Kampen kregen beide kunstenaars les van gastdocent Emile van der Kruk in het beeldhouwen met een kettingzaag.

ATM Model Art heeft in Amersfoort de beschikking over een grote werkplaats om diverse projecten in eigen beheer te realiseren. Hierbij ligt de nadruk op decorbouw voor festivals en indoor feesten. Tegenover de gesloten opstelling in een museum staat bij hun de openbare beleving centraal. Ze zoeken maximaal contact met de toeschouwer, het festivalis is volgens de kunstenaars de uitgelezen plek om hun werk aan een jong publiek te laten zien. Het kunstenaarsduo Trompert en Smit maakte meerdere keren werk voor Festival Mysteryland. Het meest bekende is het hoofdpodium in 2014, geïnspireerd op de uil als totemdier. In 2016 maakten zij het 16 meter hoge, permanente kunstwerk Waterlelie, een cadeau van de organisatie van Mysteryland aan de gemeente Haarlemmermeer en omwonenden. Ook op het Wildeburg Festival is het duo van de partij. ‘‘Zo ontstaat er een soort evolutie, je krijgt de tijd om iets te ontwikkelen,’’ zegt Trompert. ‘‘Door beelden op verschillende manieren in te zetten of anders te plaatsen ontstaan er nieuwe ideeën en toevoegingen voor bestaand werk. Door het praktische met het esthetisch verantwoorde te combineren, blijven ze ver weg van de plastic wegwerpuitstraling die veel festivals ontsiert". Trompert en Smit hebben een intrigerende verhouding tot de natuur. Hun kunstwerken hebben vaak organische vormen en zijn dikwijls door de natuur geïnspireerd. De natuur is hun biotoop en die beelden ze op onnatuurlijke wijze uit. Zij werken samen aan kunstprojecten maar maken ook ieder afzonderlijk eigen kunstwerken. Thijs Trompert is de maker van de imposante, stalen stier (2011), vervanger van de houten stier (2007), die geplaatst is op de rotonde tussen Kruiskamp en de Kamp in Amersfoort. Samen met Antal Bos maakten Trompert en Smit in Amersfoort een enorm tijdelijk kunstwerk van pallets en palen langs de route die de koninklijke familie tijdens koningsdag 2019 liep. ATM Model Art maakt ook met grote regelmaat maquettes voor eigen ontwerpen of architecten en stedenbouwkundigen.