Tuureluur

Tuureluur
Tuureluur Tuureluur Tuureluur Tuureluur Tuureluur Tuureluur

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Leemringweg 19

Kunstenaar: Thijs Trompert, Marisja Smit

Materiaal: cortenstaal en hout

Jaar: 2017

Beschrijving:

Tijdens het weekend van 14 t/m 16 juli 2017 werd in natuurpark Netl de Wildste Tuin bij Kraggenburg de tweede editie van het Wildeburg Festival gehouden. Wildeburg is een festivaldorp vol muzikale en creatieve vrijheid. Je kon er dansen maar ook lekker dwalen door de natuur. Er was veel aandacht besteed aan de aankleding van het terrein. Belichting, bijzondere kunstwerken, alles droeg bij aan een sprookjesachtige sfeer. 

Kunstenaarsduo Thijs Trompert en Marisja Smit van ATM Model Art uit Amersfoort bouwden als blikvanger 'Tuureluur'. Het kunstwerk is een uitkijktoren van ruim 9 m hoog in de vorm van een gigantisch slakkenhuis. De spiraalvormige behuizing is afgewerkt met cortenstaal en hout. De kern wordt gevormd door een stalenwenteltrap. De schelp is, net als de slakkenhuizen die door de natuur gevormd zijn, rechtsgewonden wat wil zeggen dat de opening rechts van de spil zit. De vorm van de schelp is asymmetrisch. Als bezoekers de trap in de uitkijktoren beklimmen, stijgen ze weer boven het zeeniveau van de oude Zuiderzee uit. Al omhoog draaiend bieden kleine gaatjes steeds een ander uitzicht. 

Verdwaald op avond uur,
draaiend zonder zee,
turend in het zand.
Het verlangen uitvergroot
tot reusachtig miniatuur.
Een baken in het wild,
tuureluur.

Het kunstproject was een samenwerking van het Wildeburg Festival, Netl de Wildste Tuin en kunstenaarscollectief ATM Model Art uit Amersfoort. Uitkijktoren 'Tuureluur' heeft een permanente plek bij een van de waterpartijen gekregen.

Kunstenaars

Thijs Trompert (1980) studeerde beeldhouwen aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (CABK). Hij is lid van Pulchri Studio, een schilderkundig genootschap in Den Haag. Op 10 oktober 2000 is Trompert samen met zijn partner Marisja Smit en Antal Bos met ontwerpbureau ATM Model Art gestart. Marisja Smit (1978) studeerde bouwkunde in Arnhem en beeldhouwen aan de academie in Kampen en is ook lid van Pulchri Studio. Aan de kunstacademie in Kampen kregen beide kunstenaars les van gastdocent Emile van der Kruk in het beeldhouwen met een kettingzaag.

ATM Model Art heeft in Amersfoort de beschikking over een grote werkplaats om diverse projecten in eigen beheer te realiseren. Hierbij ligt de nadruk op decorbouw voor festivals en indoor feesten. Daarnaast maakt het bureau met grote regelmaat maquettes voor eigen ontwerp of architecten en stedenbouwkundigen. Het kunstenaarsduo maakten meerdere keren werk voor Festival Mysteryland. Het meest bekende is het hoofdpodium in 2014, geïnspireerd op de uil als totemdier. In 2016 maakten zij het 16 meter hoge, permanente kunstwerk Waterlelie, een cadeau van de organisatie van Mysteryland aan de gemeente Haarlemmermeer en omwonenden. Trompert en Smit hebben een intrigerende verhouding tot de natuur. Hun kunstwerken hebben vaak organische vormen en zijn dikwijls door de natuur geïnspireerd. De natuur is hun biotoop en die beelden ze op onnatuurlijke wijze uit. Zij werken samen aan kunstprojecten maar maken ook ieder afzonderlijk eigen kunstwerken. Thijs Trompert is de maker van de imposante, stalen stier (2011), vervanger van de houten stier (2007), die geplaatst is op de rotonde tussen Kruiskamp en de Kamp in Amersfoort. 

Laatste Update maandag, 09 april 2018