Zandkorrel

Zandkorrel
Zandkorrel Zandkorrel Zandkorrel Zandkorrel Zandkorrel

Plaats: Emmeloord

Locatie: Amsterdamweg

Kunstenaar: Bert van Loo

Materiaal: graniet / glas

Jaar: 1996


Beschrijving:

De wijk de Zuidert werd tussen 1970 en 1980 gebouwd. Bij het begin van de woonwijk werd al geld gereserveerd voor kunst in de wijk. In 1984 werd bij de Urkervaart het kunstwerk 'Paard' onthuld en aan de Amsterdamweg het kunstwerk 'Balans' geplaatst. In 1995 vroeg het A.D. van Eckfonds verschillende kunstenaars ontwerpen voor een derde kunstwerk te maken. Begin mei werd bekend dat de keuze gevallen was op het ontwerp van de Amsterdamse glaskunstenaar Bert van Loo.

Van Loo ontwierp een beeld waarin een link gelegd wordt met het verleden. De woonwijk de Zuidert is vernoemd naar één van de woonterpen van het eiland Schokland. Bert van Loo vertaalde de historie op een ongekunstelde wijze, een manier die volgens de kunstenaar past bij het pure karakter van het landschap. Op een aangelegde terp plaatste hij een ovale granieten steen, die op verschillende plekken wordt onderbroken door glas. In verband met de vorst in de grond duurde het enige tijd voordat het kunstwerk voltooid kon worden. Ook moest het droog weer zijn. Enkele maanden nadat de fundering was aangebracht kon Bert van Loo op 19 april 1996 aan de Amsterdamweg beginnen met het plaatsen van zijn kunstwerk. Ter plekke werd het kustwerk laag voor laag opgebouwd. Van Loo heeft het kunstwerk gemaakt van afgebrand grijs-blauwe graniet en glas. De keuze van glas bij het maken van beelden is bijzonder. Van Loo heeft platen 'wit' glas gestapeld. De bovenste band glas bestaat bijvoorbeeld uit 12 lagen. Bij stapeling ontstaat een zacht gekleurde massa, met een grote mate van transparantie. De banden van de steen contrasteren met de groene kleur van het 'gebroken' glas. Het kunstwerk fascineert door de combinatie van materialen. De fragiliteit van het transparante glas en de dichtheid van het graniet steken scherp tegen elkaar af. Door wisselende lichtval lijkt het kunstobject steeds anders. In het programma Beeldspraak van Omroep Flevoland vertelt Bert van Loo: "Als het duister nat weer is dan sluit ie zich af, terwijl als het zonnig is gaat ie open, dan komt het licht erdoor, dan komt ie als het ware los van de grond, dan gaat hij bijna zweven. Dat is één van de karaktertrekken van dit kunstwerk".

Bert van Loo gaf het kunstwerk de titel 'Zandkorrel', maar in de volksmond wordt het 'Het ei' genoemd. Met de naam 'Zandkorrel' refereert de kunstenaar aan de ontstaansgeschiedenis van land. Als Van Loo een kunstwerk in opdracht maakt, verwerkt hij zijn eigen thematiek binnen deze opdracht. Het kunstwerk in Emmeloord is op basis van een ovaal gemaakt. Het onregelmatige ovaal komt vaker voor bij het werk van de kunstenaar, zowel staand als liggend en gestapeld. Terwijl de gesloten vorm, een rollend gesteente, vertelt over de oertijd, het leven en het stijgende water, verwijst de helderheid en het verlichtende meer naar de toekomst.

Op vrijdag 13 december 1996 vond de officiële onthulling plaats. Samen met kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen Windkracht 10 en Kompas onthulde kunstenaar Bert van Loo een naamplaatje dat voor het kunstwerk stond. De basisschool leerlingen boden de kunstenaar een groot boek aan met daarin werkstukken over het kunstwerk en andere kunstuitingen. Bert van Loo had eerder de scholen bezocht om tekst en uitleg over het kunstobject te geven.

Het kunstwerk 'Zandkorrel' is 110 cm hoog, 220 cm breed en 90 cm diep, weegt 9000 kilo en heeft destijds ruim ƒ 66.000,- gekost wat omgerekend € 30.000,- is.

Kunstenaar

Bert van Loo is op 11 maart 1946 in Gulpen geboren. Van 1967 – 1973 studeerde hij beeldhouwen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 1972 volgde hij ook een studie glas aan het Royal College of Art in Londen. Van Loo trad aanvankelijk op als adviseur voor vakgenoten bij het maken van werk in opdracht, maar neemt vanaf 1980 ook zelf opdrachten aan voor kunstwerken in de openbare ruimte.

Van Loo bewerkt glas op een geheel eigen wijze. Hij snijdt en breekt het op zo'n manier dat het breukvlak oneffen wordt. Vaak zoekt hij de combinatie van glas met andere materialen zoals steen, hout of ondoorzichtig glas. De glaskunstenaar heeft zich een smelttechniek eigen gemaakt, waardoor vlakglas en steen tot een harmonieus (evenwichtig) geheel kunnen worden verwerkt. Soms herinneren de beelden van Van Loo aan werk uit de jaren tachtig, van de twintigste eeuw, van de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson. Deze maakte sculpturen van gestapelde glasplaten, geklemd en perfect passend tussen twee helften van een gespleten steen, of combineerde, net als Van Loo, een huis- of pijlvorm met een grof brok natuursteen. Bert van Loo overleed op 19 december 2016 in Amsterdam op 60-jarige leeftijd.

Werk van Van Loo is o.a. te vinden in Amsterdam-Osdorp, aan de Mauritskade in Amsterdam, Veenendaal, Nieuw Vennep en Emmeloord. Hij werd begraven op de gemeentelijke begraaffplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam, waar één van zijn scheppingen zijn graf siert.