Windkracht 10

Windkracht 10
Windkracht 10 Windkracht 10 Windkracht 10 Windkracht 10

Plaats: Emmeloord

Locatie: Pampuspad 45

Kunstenaar: Arno Kramer

Materiaal: beton / staal

Jaar: 1984

Beschrijving:

Bij de openbare daltonschool Windkracht 10 staat een kunstwerk dat gemaakt is door de kunstenaar Arno Kramer. Het schoolgebouw is in 1981 gebouwd en ontleent haar naam aan de 10 puntvormige uitbouwsels op het dak, waar de wind vrij spel op heeft. Het cijfer 10 is ook terug te vinden in de speelplastiek op het schoolplein. Tien betonnen parallellogrammen die in hoogte verschillen, rijzen op uit het plein. Elk object wijst naar een andere windrichting. Eén van de zijde van de parallellogrammen is met roestvrijstaal bekleed. Om de ruimtelijkheid te vergroten heeft Kramer gebruik gemaakt van de spiegelende oppervlakken. Het oppervlak is glad, glanst en weerkaatst het licht. De ruimte tussen de gesloten vormen speelt een belangrijke rol in dit kunstwerk. Deze tussenruimte maakt dat de omgeving onderdeel wordt van het object. In dit speelobject zijn ruimte en kunstwerk onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Het kunstwerk is representatief voor de conceptuele, geometrisch abstracte beeldhouwkunst die destijds het straatbeeld beheersten. De kunstenaar wilde een heldere abstracte vormentaal scheppen.

Kunstenaar

Arno Kramer is op 13 mei 1945 in Winterswijk geboren. Van 1971 tot 1974 volgde hij een opleiding als instrumentmaker in Deventer. Na een beginperiode waarin Kramer van alles op het gebied van beeldende kunst deed besloot hij zich te gaan toeleggen op grafische vormgeving en tekenen. Kenmerkend in zijn werk is de bewuste combinatie van figuratieve en meer abstractere elementen. Sinds 1974 heeft Arno Kramer een atelier in Broekland en verblijft met regelmaat in Ierland om daar te werken. Kramer doceerde 1986 tot 2006 aan de Academie voor beeldende Kunst en Vormgeving (AKI) in Enschede. Als docent aan de AKI maakt hij zich hard voor tekenonderwijs.

Kramer ontving in 2010 de Gulden Adelaar, een culturele prijs van de gemeente Deventer die sinds 1957 eerst jaarlijks en vanaf 2004 om de twee jaar wordt uitgereikt. In 2015 werd hij uitgeroepen als briljante kunstenaar van het jaar. Arno Kramer is een naam in de tekenkunst. Hij is initiatiefnemer en curator van het Drawing Centre in Diepenheim. Werken van hem zijn aangekocht door tal van musea, instellingen en bedrijven in binnen- en buitenland. Hij stelt tentoonstellingen samen, exposeert, publiceert, geeft internationaal gastcolleges, was docent aan de Academie voor Kunst & Industrie in Enschede en werkte als artist in residence in landen als Engeland, Schotland, Duitsland en Ierland.

Arno Kramer heeft o.a. in opdracht ruimtelijke kunstwerken gemaakt voor Deventer zoals 'Drie-eenheid' (1981) en 'Het verstoorde leven' (1985), voor Hengelo, 'zonder titel' (1983), voor  Emmeloord een speelplastiek (1984) en voor Raalte 'zonder titel' (1987).

 

Laatste Update dinsdag, 16 juli 2013