Wandschildering KCA-depot

Wandschildering KCA-depot
Wandschildering KCA-depot Wandschildering KCA-depot

Plaats: Emmeloord

Locatie: Montageweg 1

Kunstenaar: Stefan Alberts

Materiaal: Verf

Jaar: 2015


Beschrijving:

In september 2015 werd in Emmeloord het eerste circulaire Klein Chemisch Afvaldepot oftewel KCA-depot van Nederland geplaatst. Het depot is geproduceerd met secundaire grondstoffen. Dat betekent dat het zand en grind in de betonelementen, voor 100% zijn vervangen door eco-granulaat dat afkomstig is van gebruikte asfaltwegen of van sloop van betonnen constructies. De gemeente Noordoostpolder wil een circulaire stad zijn, waarbij hergebruik van grondstoffen centraal staat. Het is de bedoeling van de gemeente om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. 

In 2015 kregen de inwoners van Noordoostpolder vier afvalcontainers. Dat moest een stimulans zijn om nog meer afval te scheiden. "Afval bestaat bijna niet meer. In heel veel afval zitten waardevolle grondstoffen die we kunnen hergebruiken'', aldus wethouder Andries Poppe. Tijdens de open dag van de milieustraat van de gemeente Noordoostpolder op 10 oktober 2015 onthulde hij samen met de 11-jarige Rutmer een graffitikunstwerk op de wand van het nieuwe circulaire KCA-depot. Het kleurige kunstwerk, dat ontworpen en gespoten is door Stefan Alberts van Klaver 5 Different Designs uit Zwolle, heeft betrekking op afval scheiden en verwerken. Alberts heeft op een blauwe achtergrond het groene kringloop symbool afgebeeld dat aangeeft dat een product kan worden gerecycled. Midden voor dit symbool staat een lachende grijze rolcontainer waar een rood hangslot op zit. De bak is bestemd voor restafval dat naar de dure verbrandingsoven gaat. De grijze bak is daarom niet bestemd voor gft afval, karton en papier, glas, textiel en plastic omdat deze producten hergebruikt kunnen worden. Een bruine paraplu beschermt de container tegen een klokhuis, een kartonnen doos, een glazen fles, een t-shirt en een plastic fles die toch de grijze container inwillen, maar daar niet in horen.  

Kunstenaar
 

Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City  waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.