Spelende kinderen

Spelende kinderen
Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Reydersant 17

Kunstenaar: Derk Holman

Materiaal: tempex en kunsthars

Jaar: 1970


Beschrijving:

Voor het schoolgebouw van de Triangel aan het Reyndersant staat het kunstwerk 'Spelende kinderen'. De opdracht werd destijds verstrekt aan de kunstenaar Derk Holman bij de bouw van de Constantijn Huygensschool. Het geld voor het kunstwerk kwam vrij uit de percentageregeling beeldende kunst. Met deze regeling wilde de overheid de schoolgaande jeugd in contact brengen met werken van eigentijdse beeldende kunst. In april 1969 werd begonnen met de bouw van de Constantijn Huygensschool. In november werd het schoolgebouw in gebruik genomen. In de eerste week van mei 1970 werd het kunstwerk voor het schoolgebouw geplaatst. 'Spelende kinderen' is een thema dat we vaak bij scholen aantreffen. ln 1970 werd naast de lagere school gestart met de bouw van het schoolgebouw voor de kleuters, dat de naam 't Startblok kreeg en op 1 augustus 1971 in gebruik werd genomen.

Het kunstwerk 'Spelende kinderen' is figuratief en heeft een grote zeggingskracht. We zien een jongen en een meisje die hand in hand tegenover elkaar staan. De voorstelling maakt in één oogopslag duidelijk dat Derk Holman gekozen heeft voor het abstraheren van de werkelijkheid zonder de herkenbaarheid uit het oog te verliezen. Het kunstwerk is nagenoeg symmetrisch. De kinderfiguren zijn sterk vereenvoudigd tot bijna geometrische vormen en lijken heel massief. Holman heeft het kunstwerk 'Spelende kinderen' uit tempex gesneden waarover vervolgens kunsthars is gespoten. Kunsthars is een synthetisch product, in eerste instantie vloeibaar, maar hardt uit door zijn behandeling. Na het uitharden heeft Holman het object geschuurd en gepolijst om het een glad uiterlijk te geven. Het kunstwerk is op de sokkel gelijmd. Door de strakke lijnvoering heeft 'Spelende kinderen' een krachtige uitstraling.

Voor de gevel van de kleuterschool maakte Holman een betonreliëf. Boven de naam 't Starkblok beeldde hij 6 spelende kinderen af waarvan er een op zijn handen staat met de benen in de lucht. Op 2 juli 1981 verscheen in het Staatsblad de Wet op het Basisonderwijs, die de kleuterschool samenvoegden met de lagere school tot basisschool. De kleuterklassen en de klassen 1 t/m 6 verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen een onderbouw en een bovenbouw, verdeeld over de groepen 1 t/m 8. Per 1 augustus 1985 werd de wet op het Basisonderwijs ingevoerd. De lagere school Constantijn Huygens en de kleuterschool 't Startblok gingen samen als basisschool 't Startblok. 

Bron: detriangel-emmeloord.nl 

Op 1 augustus 1994 fuseerde de Morgenster, de Jacob Reviusschool en 't Startblok en kreeg de nieuwe school de toepasselijke naam de Triangel. Dit slaginstrument bestaat uit een driehoekige gebogen metalen staaf, waarvan de drie zijden symbool staan voor de drie fusiescholen. Na de fusie verdween het reliëf 't Startblok van de gevel. In 2007-2008 werd het schoolgebouw van de Triangel grondig verbouwd. Tijdens de heropening van de school op 13 september 2002 werd een mozaïek onthuld waarin de naam van de school is verwerkt.

Ook voor de school De Blokkendoos aan de van Diggelenstraat ontwierp Derk Holman in 1972 een muurreliëf.

Kunstenaar

Derk Holman werd geboren op 14 augustus 1916 in Buitenpost als zoon van een gemeente-architect. In de jaren 1934 -1937 bezocht hij de kunstacademie Minerva in Groningen. Hier schilderde en beeldhouwde hij voornamelijk. Na zijn opleiding begon Holman te experimenteren met de draaischijf en de oven en vanaf dat moment werd keramiek zijn hoofdbezigheid. Vanaf het begin tot 1956 heeft hij op turf gestookt en hield zich in deze tijd vooral bezig met glazuren. Rond het midden van de jaren vijftig gaat Holman ertoe over zijn werk te decoreren. Overeenkomstig de mode werden het strak belijnde geabstraheerde motieven en zuiver geometrische patronen. Omdat de turf schaars werd stapte hij over op oliestook. Met zijn keramisch werk nam hij veelvuldig deel aan exposities.

Holman leefde van de keramiek die hij vervaardigde maar maakte daarnaast mozaiëken en monumentale plastieken in opdracht. Zijn driedimensionale kunstwerken maakte hij in keramiek of in kunsthars. Derk Holman is een zeer bescheiden, enigszins teruggetrokken mens geweest, die altijd aan het werk was en afkerig van vertoon. Hij beschouwde zichzelf als ambachtsman. Holman leefde en werkte in het Groningse Grootegast dichtbij de grens met Friesland. 

In Flevoland staan kunstwerken van Holman in Biddinghuizen (gemeente Dronten) en Emmeloord. Bij de school de Zandbank in Lelystad heeft van 1976 tot omstreeks 2010 een gele zeehond gestaan. Bij de sloop van het schoolgebouw  is het kunstwerk weggehaald, waar het nu is is onbekend. In Dalfsen is het wandreliëf 'De Schakel' te vinden dat grote gelijkenis vertoont met de reliëfs 'Blokkendoos' en 't Startblok'. In Nijverdal is een wandreliëf bij een school te vinden evenals een sculptuur van spelende kinderen. Ook bij een basisschool in Hellendoorn zijn spelende kinderen te vinden. 

Holman overleed op 61-jarige leeftijd op 27 februari 1982 in Groningen.