Spelende kinderen

Spelende kinderen
Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen Spelende kinderen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Reydersant 17

Kunstenaar: Derk Holman

Materiaal: tempex en kunsthars

Jaar: 1971

Beschrijving:

Voor het schoolgebouw van de Triangel aan het  Reyndersant staat het kunstwerk "Spelende kinderen". De opdracht werd destijds verstrekt aan de kunstenaar Derk Holman bij de bouw van kleuterschool 't Startblok en de Constantijn Huygenschool. Het geld voor het kunstwerk kwam vrij uit de percentageregeling beeldende kunst. Op 15 oktober 1971 werd het schoolgebouw officieel in gebruik genomen. Staat dit kunstwerk in Emmeloord bekend als 'Spelende kinderen', in de catalogus Groninger Kunstenaars (1972) van het Groninger Museum staat het kunstwerk vermeld als 'de Blokkendoos'. Wellicht heeft Holman het kunstwerk deze titel meegegeven omdat het geplaatst werd voor het gebouw van 't Startblok en de kunstenaar zich de scholen voorstelde als een blokkendoos waar kinderen kennis opstapelen en de basis leggen voor hun verdere schoolloopbaan.

Het kunstwerk is figuratief. 'De figuren zijn sterk vereenvoudigd tot bijna geometrische vormen en lijken heel massief. Holman heeft het kunstwerk "Spelende kinderen" uit tempex gesneden waarover vervolgens kunsthars is gespoten. Kunsthars is een synthetisch product, in eerste instantie vloeibaar, maar hardt uit door zijn behandeling. Na het uitharden heeft Holman het object geschuurd en gepolijst om het een glad uiterlijk te geven.

In augustus 1986 gingen de lagere school en de kleuterschool samen als basisschool 't Startblok. Op 1 augustus 1994 fuseerde de Morgenster, Jacob Reviusschool en 't Startblok en kreeg de nieuwe school de naam de Triangel. 

Kunstenaar

Derk Holman werd geboren op 14 augustus 1916 in Buitenpost. In de jaren 1934 -1937 bezocht hij de kunstacademie Minerva in Groningen. Hier schilderde en beeldhouwde hij voornamelijk. Na zijn opleiding begon Holman te experimenteren met de draaischijf en de oven en vanaf dat moment werd keramiek zijn hoofdbezigheid. Daarom is hij vooral bekend als keramist die daarnaast mozaiëken en monumentale plastieken in opdracht maakte. Zijn driedimensionale kunstwerken maakte hij in keramiek of in kunsthars. Derk Holman is een zeer bescheiden, enigszins teruggetrokken mens geweest, die altijd aan het werk was en afkerig van vertoon. Hij beschouwde zichzelf als ambachtsman. Holman leefde en werkte in het Groningse Grootegast dichtbij de grens met Friesland. 

In Flevoland staan kunstwerken van Holman in Biddinghuizen (gemeente Dronten) en Emmeloord. In Nijverdal en Hellendoorn staan ook sculpturen van spelende kinderen bij basisscholen.

Holman overleed op 61-jarige leeftijd op 27 februari 1982 in Groningen.

Laatste Update zondag, 12 oktober 2014