Openvallende steen

Openvallende steen
Openvallende steen Openvallende steen Openvallende steen Openvallende steen Openvallende steen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Meteorenstraat

Kunstenaar: Ben Schildkamp

Materiaal: staal / beton

Jaar: 1981

Beschrijving:

Aan de Meteorenstraat staat een kunstwerk van de Hengelose kunstenaar Ben Schildkamp, dat de titel 'Openvallende steen' meegekregen heeft. Door deze titel herken je het beeld als een steen, anders zou het een abstract kunstwerk zijn. De beeldhouwer heeft het van beton gegoten object aan de buitenkant bekleed met aan elkaar gelaste platen cortenstaal, een staalsoort met een hoog kopergehalte, waardoor de buitenzijde onder invloed van de lucht snel een gelijkmatig roestlaag krijgt die als bescherming fungeert. Schildkamp wende deze roestlaag aan als natuurlijke kleur en huid van het kunstwerk. Door de uitdrukkingskracht van de verschillende materialen ontstaat er een bepaalde spanning: de kou van het beton tegenover de warmte van het roestige staal. De spanning wordt versterkt door het vormcontrast dat veroorzaakt wordt door het rechte vlak tegenover het gebogen vlak. Het object is een goed voorbeeld van geometrisch abstracte beeldhouwkunst.

Het kunstwerk is in 1981 gemaakt en heeft een massieve vorm. Het lijkt een uit de kluiten gewassen baksteen die opengespleten is. Verwijzend naar de plek waar het kunstwerk staat zou je de vraag kunnen stellen: Is hier een meteoor (vallende ster) ingeslagen?

Kunstenaar

Ben Schildkamp is op 8 februari 1955 in Enschede geboren. Hij studeerde in 1978 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten (AKI) in Enschede. Schildkamp construeert met behulp van cortenstaal, hardsteen, staafijzer en lood, strakke vormen die hij combineert met gevonden elementen uit de industrie en de natuur. Door de uitdrukkingskracht van deze verschillende materialen ontstaat er een bepaalde spanning, zoals bijvoorbeeld het harde ijzer tegenover het zachte lood. Deze tegenstelling zien we ook terug in de gebruikte vormen. Ben Schildkamp woont en werkt in Hengelo en is sinds de jaren 1980 getrouwd met de kunstenares Marian Henriette Kromkamp.

Laatste Update zaterdag, 19 juli 2014