Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Plaats: Emmeloord

Locatie: Espelerlaan, begraafplaats

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: marmer

Jaar: 2014

Beschrijving:

Op 18 december 2014 hebben wethouder Andries Poppe en Pastoor Victor Maagd van de Heilige Michaël Parochie in Emmeloord een Mariabeeld op het Rooms Katholieke gedeelte van de Algemene begraafplaats onthuld. Het kunstwerk is een geschenk van een kunstenaar uit Noordoostpolder die anoniem wil blijven.

Het Mariabeeld is gemaakt van wit marmer, een steensoort die redelijk hard is maar zich toch makkelijk laat bewerken door bijvoorbeeld raspen te gebruiken. Het is een verbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Tussen 11 februari en 16 juli 1858 kreeg de 14-jarige Bernadette Soubiros, in de grot van Massabielle in de buurt van het Zuid-Franse plaatsje Lourdes, 18 verschijningen van een in het wit geklede vrouw met een rozenkrans. Tijdens de 16e verschijning, op 25 maart, stelde deze vrouw zich voor als "Que soy era immaculade councepciou" ("Ik ben de onbevlekte ontvangenis"). Vier jaar eerder had paus Pius IX het dogma afgekondigd van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, dat wil zeggen dat Maria vanaf haar conceptie geheel zonder zonde was. In 1864 werd een standbeeld opgericht ter ere van Maria van Lourdes bij de plaats van de verschijningen. Vandaag de dag komen elk jaar miljoenen mensen naar de bedevaartplaats, onder wie vele zieken die er meestal bemoedigd en getroost weer vandaan komen. 

Maria is staande ten voeten uit afgebeeld, helemaal wit, helemaal puur, als teken van Gods Liefde. Zij heeft haar hoofd gebogen, de ogen gesloten en de handen gevouwen in aanbidding. Aan haar rechterarm hangt een rozenkrans. Over haar lange gewaad draagt Maria een sjerp en haar hoofd is bedekt met een sluier die over haar schouders afhangt. Op haar rechter blote voet ligt een roos. Rond het voetstuk is een rozentak weergegeven als symbool van Maria, die roos zonder doornen wordt genoemd omdat zij niet belast was met de erfzonde. Na de onthulling is het 2 meter hoge beeld door Pastoor Maagd met de wijwaterkwast ingezegend. Volgens Maagd roept dit beeld van Maria van Lourdes op om solidair te zijn met alle zieken en armen. 

Laatste Update zondag, 03 mei 2015